Bäst i test: Bästa kaffekvarn

Kaffeexperter förklarar vad man ska titta efter när man ska handla en kaffekvarn och rekommenderar sina bästa val

En sak som många kaffedrickare inte inser är att en kvalitativ kopp kaffe handlar mer än om bara bönorna. Även om bönorna verkligen kan göra skillnaden mellan en himmelsk slurk och något du hellre skulle spotta ut kan redskapen du använder för att förbereda den koppen rykande java också påverka slutresultatet, särskilt när det gäller kvarnen.

En kaffekvarn är en hushållsmaskin som används för att bryta ner hela kaffebönor som en förberedelse inför bryggning. Kaffekvarnar används för att kunna brygga alla sorters kaffedrinkar och de är en av nyckelfaktorerna för att kunna brygga kaffe av hög kvalitet.

Varför en kaffekvarn spelar roll

Enkelt uttryckt bryter en kaffekvarn ner kaffebönorna i små bitar så att du kan brygga kaffe. Inuti den lilla bönan finns det massor av lösliga föreningar med samma grandiosa smak. Om kaffet inte separeras på rätt sätt får man inte fram de rätta smakerna ur bönan. Eller så hamnar övervägande del, inte så goda bittra smakerna från bönorna, i koppen. Storleken och formen på kaffebönorna har även det en stor inverkan på vilka och hur mycket av dessa smaker som hamnar i din kopp och därför hur ditt kaffe kommer att smaka.

Olika sorters kaffekvarnar

Det finns primärt två olika sorters kaffekvarnar på marknaden:

 1. Kvarnar med knivblad: Dessa är mest förknippade med kryddkvarnar, det du önskar mala placeras i behållaren och ett knivblad snurrar i hög hastighet för att hugga sönder det i mindre bitar. Även om en sådan maskin gör sitt jobb och är lätt att använda rekommenderar överlag inga experter denna metod. Det beror främst på att även om dessa kvarnar ofta är mycket billigare är de också mycket mindre tillförlitliga för att producera rätt storlek på de malda kaffebönorna. Roterande skärblad skär bönorna ojämnt och tenderar att skapa en stor mängd både för stora och för små kaffepartiklar vilket gör det svårt att uppnå den perfekta malningsgraden.
 2. Kvarnar med malskivor: Dessa fungerar ungefär som en pepparkvarnar, i den mån att de har två skivor i metall som roterar vid malning vilket gör att bönorna kan brytas ner i jämnstora bitar när de passerar igenom. Bitarna blir mer enhetliga i storlek och form vilket innebär ett bättre resultat vid kaffebryggning. I grund och botten betyder det att varje mald bit kaffe kan ge samma mängd av samma smaker. Resultatet innebär en mycket bättre och mer konsistent smakande kopp. Kvarnar är ett viktigt instrument vid kaffetillverkning, kvarnar med malskivor är de bästa för konsekvent, smakrikt kaffe.

Det finns två olika typer av kvarnar med malskivor: platta kvarnar och koniska kvarnar.

 • Platta kvarnar: Platta kvarna är monterade horisontellt där kaffebönorna rinner ner i dem. Lyxigare kvarna är uppbyggda enligt en sådan konstruktion. Dessa är ofta dyrare och ibland kan de producera värme om du gör mycket kaffe på kort tid, värmen kan i sin tur påverka smaken på kaffet.
 • Koniska kvarnar: I en konisk kvarn monteras malskivorna i stället vertikalt. Denna typ av konstruktion är vanligare och fungerar också bra, särskilt för espresso. De är ofta billigare både i inköp och även om du behöver byta ut malskivorna, vilket så småningom kommer behöva göras. Vänligen notera att denna konstruktion är betydligt bättre än kvarnar med knivblad och billigare än platta malkvarnar.
 • Manuella kvarnar använder också en konisk konstruktion. En manuell kvarn är mer “hemvänliga” eftersom de är mindre och tar mindre plats i köket. Men de kräver vanligtvis en hel del ansträngning, framför allt om du gör kaffe till fler än bara dig själv. Priset på manuella kvarnar är ofta väldigt bra samtidigt som du får väldigt mycket för pengarna. Den uppenbara nackdelen är att det kräver manuellt arbete för att mala bönorna.

Bästa kaffekvarnar

Innan du tittar på de olika modellerna rekommenderar vi att budgetera mer pengar till en kvarn än du förväntar dig. De flesta lägger mycket pengar på fina kaffebryggare och mjölkskummare och köper sedan en billig kvarn. Detta kan leda till en slutprodukt som blir till en besvikelse, du riskerar att gå miste om all nyans och komplexitet hos ett välbryggt kaffe. För att hjälpa dig med din köpupplevelse har vi sammanställt de bästa kvarnarna i olika kategorier baserat på expertutlåtanden.

Denna kaffekvarn har koniskt placerade malskivor av kommersiell kvalitet, 5 malningsinställningar så att du kan välja den perfekta storleken på de malda bönorna. Både behållaren som håller de hela bönorna och de nymalda är av tonad klar plast för att kunna stå emot solljus. Wilfa WSCG2 är en av de vanligaste kaffekvarnarna i svenska hem och det finns en anledning till det, den är enkel, driftsäker och ger ett mycket bra resultat varje gång. Den är pålitlig till ett väldigt bra pris, du får en kvarn som kan hjälpa dig i vardagen under hela livet.


Förutom digital display där du kan välja malningstid, antal portioner och malningsstorlek finns det även ett reglage där du programmerar kaffekvarnen efter ditt tycke. Den har också en silvermatt konstruktion där du kan välja att mala upp till 450 gram kaffe rätt ner i filterbehållare. Det är den bästa av de bästa kvarnarna som innehåller alla funktioner du vill ha för en otrolig kaffeupplevelse i hemmet.


Denna billiga koniska kaffekvarn från välkända Melitta har 17 olika malningsinställningar och en behållare som rymmer 200 g malda bönor. Denna kaffekvarn är känd för att vara driftsäker, dessutom erbjuder Melitta en riktigt bra kundservice. Enligt finsmakare är Molino dock bäst lämpad för dropp eller fransk press och kan inte ge tillräckligt bra resultat för espresso. Den andra nackdelen med denna kvarn är att konstruktionen är helt i plast, den kommer förmodligen därför inte att vara den apparat med mest premiumkänsla i ditt kök, räkna inte heller med att den kommer hålla i årtionden framöver.

Vi rekommenderar dock denna kvarn eftersom den är mångsidig, konsekvent och dessutom till ett mycket attraktivt pris. Enligt flera experter är det den bästa instegskvarnen på marknaden.


Det här är en klassisk handkvarn med en tvättbara malskivor av keramik. Kvarnen fungerar utmärkt och maler en lagom mängd kaffe med en fin liten förvaringsburk för slutresultatet. Även om kaffekvarnen i sig inte är något märkvärdigt är den pålitlig och fungerar bra med en halkfri gummibeläggning undertill.


Faktorer som är bra att ha koll på

När du ska köpa en kaffekvarn finns det en mängd olika faktorer som är bra att ha viss kunskap om. Bland dessa ingår: storlek, manuell eller elektrisk, pris, ljudnivå, vilken typ av kaffe du avser brygga och malningsprocess.

 • Typ av kvarn. När det gäller typen av kvarn finns det två alternativ för kaffedrickare att välja mellan: elektriska och manuella. Överlag är en okej handkvarn billigare än en elektrisk kvarn som är okej. Avancerade, elektriska kvarnar gör att du kan mala allt från espresso till fransk press medan vissa elektriska kvarnar bara kan mala specifika kaffesorter. Vissa kaffekvarnar kan dock erbjuda både espresso och filterkaffe, även om de flesta tenderar att vara filter- eller espressospecifika.
 • Storlek. Storleken på en kaffekvarn är viktig eftersom vissa kök endast har plats för en mindre manuell kvarn. Nackdelen med en manuell kvarn är att vissa inte kan mala mer än 25 gram åt gången. En annan sak att ha i åtanke gällande manuella kvarnar, efter flera användningar tenderar manuella kvarna att kräva lite mer styrka för att få “bollen i rullning”.
 • Pris. När det gäller pris brukar platta kvarnar vara dyrare än koniska. Platta kvarnar tenderar att ge mer konsekventa resultat, vilket är viktigt eftersom den optimala koppen kaffe kräver ett malningsresultat som är konsekvent i storlek.
 • Oljud. Koniska kvarna är mindre bullriga jämfört med platta. Uppriktigt sagt är koniska kaffekvarnar vänligare mot människor som inte vill höra sin kaffekvarn väsnas högt klockan 6 på morgonen.
 • Tiden. Lyxiga, dyra kaffekvarnar maler kaffe snabbare, vilket ger mer bekvämlighet när det gäller tid och begränsar också den tid du kommer behöva lyssna på bullret som kvarnen ger ifrån sig. Om din kvarn är särskilt högljudd men bara går i två till tre sekunder är det troligtvis inte en dealbreaker. Billiga till måttligt prissatta kaffekvarnar är å andra sidan långsammare och mer högljudda.
 • Bibehållning av bönorna. En annan aspekt att tänka på när man köper en kvarn är att köpa en som behåller själva massan av bönorna genom malningsprocessen. Varje gång du maler, säg 25 gram kaffe, får du sällan tillbaka hela 25 gram när bönorna väl är malda. Detta eftersom viss massa blir kvar i kvarnen som torrt damm. Experttips: För att öka kvarnens retention rekommenderar ofta experter att spraya en ytterst liten mängd vatten på bönorna innan man börjar mala dem.
 • Justeringsmöjligheter. Vissa kvarna ger möjlighet till att justera både vikt och malningsgrad. Om du verkligen vill finjustera din malning till perfektion bör du leta efter en maskin med många alternativ för malningsgrad och tydliga linjer på kvarnen som visar ditt val. Detta hjälper dig att välja mellan olika malningsgrader. Om du exempelvis vill göra så kallad “cold brew” behöver du grovmalda bönor men om du också gillar att göra espresso behöver du finare malningsgrad. Vissa kaffekvarnar har också alternativ för att välja malningsgrad baserat på tidsåtgång eller vikt. Med andra ord kommer kvarnen att ge dig en viss mängd kaffe per malning. Att mala efter vikt är idealisk på många sätt, oavsett om du väljer att köpa en våg och väga bönorna i förväg eller om du bestämmer dig för att lägga extra pengar på din utrustning och köpa en kvarn med en inbyggd våg.
 • Behållarens storlek. Olika kvarnar erbjuder olika storlek på behållaren där bönorna förvaras innan de mals ner. En bönbehållare kan förvara allt från 30 till 450 gram bönor. Om du väljer att köpa en manuell kvarn och exempelvis brukar brygga kaffe för tre personer kommer du förmodligen att behöva ladda om kvarnen tre gånger innan du kan brygga ditt kaffe.

Med så många kaffekvarnar att välja mellan där ute kan det vara lätt att fastna i små detaljer som i slutändan inte har någon betydelse för slutresultatet. Den viktigaste aspekten att ha i åtanke när man ska köpa en kaffekvarn är jämn malningsstorlek, alltså att alla bönor blir malda till exakt samma storlek, det är den viktigaste aspekten för att få en perfekt kopp kaffe.

Vi vill gärna veta vad du tycker

Lämna en kommentar

Bäst i Test 24
Logo
Enable registration in settings - general