Bäst i test: Bästa robotdammsugare

Vill du hålla dina golv rena utan att själv behöva lyfta ett finger? Låt en robot göra jobbet åt dig. Alternativen blir bara bättre och bättre och samtidigt mer prisvärda. Vi har sammanställt de bästa robotdammsugarna för att hjälpa dig att välja en som passar i just ditt hem.

9.8
Roborock S7 Robotdammsugare

Roborock S7 Bäst i test

Djupgående rengöring med kombinerad dammsugning och skurning genom vibrationer.

Virtuell vägg:
Schemaläggning:
Fjärrkontroll:
Appstyrning:
Kombinerad mopp:
Dimensioner: 35,0 x 35,3 x 9,6 cm
Batteritid: 180 min
9.7
Bäst i test: Bästa robotdammsugare

iRobot Roomba S9 Plus Bästa all-round rengöring

iRobots Roomba S9 Plus är dyr, men den intelligenta navigeringen, kraftiga sugförmågan och möjligheten till autotömning gör den till den bästa robotdammsugaren som vi har testat.

Virtuell vägg:
Schemaläggning:
Fjärrkontroll:
Appstyrning:
Kombinerad mopp:
Dimensioner: 31,0 x 31,0 x 9,0 cm
Batteritid: 120 min
9
Bäst i test: Bästa robotdammsugare

Xiaomi Dreame D9 Bästa budgetval

Xiaomi Dreame D9 är en av de billigare robotdammsugarna på marknaden, trots det erbjuder den virtuella väggar, WiFI-anslutning, golvmoppning och anpassade rengöringsrutter.

Virtuell vägg:
Schemaläggning:
Fjärrkontroll:
Appstyrning:
Kombinerad mopp:
Dimensioner: 35,0 x 35,0 x 9,6 cm
Batteritid: 150 min
9.2
Bäst i test: Bästa robotdammsugare

Roidmi EVE Plus Bästa för djurägare

En av de billigare robotdammsugarna med autotömning tar upp pälshår dagligen och gör att husdjursägare slipper tömma behållare lika ofta som robotar som inte har autotömning.

Virtuell vägg:
Schemaläggning:
Fjärrkontroll:
Appstyrning:
Kombinerad mopp:
Dimensioner: 35,0 x 35,0 x 9,8 cm
Batteritid: 250 min
8.8
Xiaomi Mi 1C Robotdammsugare

Xiaomi Mi 1C Bästa billiga

Om du vill betala så lite som möjligt för en väldigt kompetent robotdammsugare kan Xiaomi Mi 1C vara maskinen för dig. Självklart finns det många fler robotdammsugare som är mer kompetenta på marknaden men för under 2 000 kr är detta en svårslagen modell där virtuella väggar, app-kontroll och golvmoppning är några av många integrerade funktioner.

Virtuell vägg:
Schemaläggning:
Fjärrkontroll:
Appstyrning:
Kombinerad mopp:
Dimensioner: 35,0 x 35,3 x 9,6 cm
Batteritid: 150 min

Utvecklingen på dammsugarmarknaden har kommit väldigt långt. Du behöver inte längre dra runt på en otymplig plastslang som är ansluten till en klumpig maskin på hjul. Faktum är att du inte ens behöver lämna soffan när du ska dammsuga. Det finns många bra robotdammsugare som hjälper dig att göra dig av med damm, husdjurshår och annat skräp i ditt hem, utan att du behöver lyfta ett finger. Vilken är rätt för dig? Vi rankar de bästa robotdammsugarna på marknaden och hjälper dig även med några tips som hjälper dig att hitta just den robot som är rätt för dig.

Robotdammsugare kontra traditionell dammsugare

Till skillnad från mer traditionella dammsugare är robotdammsugare automatiska och för det mesta något vi skulle kunna kalla för “intelligenta”. De dammsugare vi har testat är utrustade med lasrar, moderkort, sensorer och till och med Wi-Fi för att navigera runt i ditt hem utan att stöta på patrull. Med ett fåtal undantag behöver du knappt interagera med dem alls.

Välj bara en plats som är lättillgänglig för roboten där du placerar laddningsdockan, så kommer roboten att återvända på egen hand innan batteriet tar slut. När detta sker kommer roboten vara kvar i dockan tills den har tillräckligt med batteri för att återvända till dammsugningen där den slutade. Du kan också schemalägga de flesta robotarna så att de vaknar och börjar dammsuga när du inte är hemma. Det betyder att du potentiellt kan undvika all form av dammsugning tills dess att robotdammsugaren måste tömmas.

Till skillnad från många traditionella dammsugare använder de flesta robotarna som vi jämför här inte påsar för att samla damm, hår och annat skräp som de suger upp. Istället använder de behållare som du helt enkelt kan ta loss från roboten och tömma i närmaste soptunna.

En av de bästa innovationerna inom robotdammsugarindustrin under de senaste åren har varit utvecklingen av modeller som kan tömma sina egna dammbehållare. Utöver att erbjuda större bekvämlighet än traditionella modeller begränsar de även din exponering för damm avsevärt, detta är självklart ett stort plus om du lider av allergier. För så sent som ett par år sedan var det näst intill omöjligt att hitta en robotdammsugare med automattömning för under 10 000 kronor, men priset på dessa modeller har sjunkit. Flera utmärkta alternativ, där ibland iRobot Roomba i3+ och Roidmi EVE Plus är nu tillgängliga för under 6 000 kr.

De flesta automattömmande modellerna, till exempel iRobots Roomba s9+ och Roomba i3+, överför innehållet i dammbehållaren till en påse, som kan hålla damm i upp till 60 dagar, beroende på hur ofta du dammsuger och hur smutsigt ditt hem är. Det fina med det är att du aldrig behöver komma i kontakt med damm och skräp. Nackdelen är att du så småningom måste köpa fler påsar när de tar slut.

Automatisk tömning eller ej, de flesta robotdammsugarna är också utrustade med små HEPA-filter som fångar upp allergener i luften när roboten dammsuger dina golv.

Är det värt att köpa en robotdammsugare?

En robotdammsugare kostar vanligtvis mer än en traditionell dammsugare, (men inte alltid). Modellerna som vi presenterar på den här sidan kostar från cirka 2 000 till 10 000 kronor. Det är en ganska stor investering, även för de billigaste. Låt oss därför se vad du får för priset.

Utifall du inte älskar att dammsuga, är själva uppgiften ganska trist. Beroende på storleken på ditt hem kan en robotdammsugare spara dig allt från några minuter till timmar av din tid varje vecka genom att ta hand om en ganska otacksam syssla. Bara det är tillräckligt för att vissa människor ska överväga ett inköp av en.

Dessutom har robotdammsugare nått den punkt där de i princip är lika kraftfulla och effektiva som vanliga dammsugare. Robotarna som vi jämför här kombinerar roterande borstar på undersidan med sidoborstar för att rengöra ditt hem lika bra som konventionella dammsugare. De är också ganska kompakta så de tar inte mycket plats. Och de kan ta sig under de flesta soffor och bord så du slipper möblera om efter ditt inköp.

WiFi-anslutna robotdammsugare är mycket billigare i dag än vad de en gång var. Men vilka är då fördelarna med en WiFI-ansluten robotdammsugare? Sådana robotdammsugare kan programmeras och fjärrstyras med din smartphone. Många kan till och med aktiveras med röstkommando från Amazon Alexa eller Google Assistant.

Nätverksanslutna robotar genererar vanligtvis också statistik och kartor över de områden de har rengjort. Många fixar till och med personliga städrutter och tar då bort behovet av att använda så kallade ”virtuella väggar” för att stänga av delar av ditt hem.

Vilken dammsugare är bäst för husdjurshår? Hårt trägolv?

Generellt sett kan alla dammsugare som vi testat hantera trägolv och husdjurshår utan problem. Robotdammsugare som iRobot Braava Jet är specialiserade på att moppa och sopa. De är inte med på vår topplista eftersom de inte suger upp damm och smuts, men de kommer att få dina trägolv snygga och glänsande.

Hur du rengör din robotdammsugare

Eftersom robotdammsugare i sig är utformade för att rengöra glömmer de flesta av att även dessa behöver rengöras regelbundet. De har förvånansvärt små behållare (några mindre än 400 ml), om du inte har turen att äga en automattömningsmodell måste dessa tömmas efter varje körning. Dessutom är det bra att klippa bort alla hårstrån som har trasslat in sig i den roterande borsten och även att rengöra filtren. Vissa märken som Eufy, iLife, Neato och Roborock tillhandahåller ett rengöringsverktyg som kan hjälpa till med dessa uppgifter. Filtren kommer också att behöva bytas ut, du bör läsa din handbok för vägledning om hur ofta du ska byta ut filtren och var du kan köpa dessa.

Om du inte regelbundet tömmer behållaren eller tar bort hår som trasslat in sig kommer det att påverka robotdammsugarens prestanda. Faktum är att en full dammbehållare kommer leda till att den rör runt smutsen över golven i stället för att plocka upp det.

Om du köper en robotdammsugare med tillhörande app kan du också få tips på hur du underhåller din robot och få påminnelser om när det är dags att rengöra den. Vissa har till och med påminnelser om när det är dags att byta vissa förbrukningsdelar så att du inte behöver anteckna det i dagboken!

Funktioner att överväga inför köp

 • Automattömning – Denna funktion är tillgänglig hos flertalet premiummodeller. När robotdammsugarens behållare är full kommer den att återgå till laddningsdockan för att ”tömma sig själv”. Smutsen lagras sedan i dockans större sopbehållare tills den är full och behöver tömmas. Automattömande modeller är bra för dem som lider av allergier eftersom dammet som roboten samlar in hålls i behållare tills det slängs i soporna.
 • Wi-Fi-anslutning – De flesta robotdammsugarna kan ansluta till smartphone via WiFi, men vissa billigare modeller har inte det här alternativet. Dessa låter dig styra och övervaka din robotdammsugare från din telefon och ger dig tillgång till många andra funktioner, beroende på modell.
 • Hybridmodeller – Vissa hybridmodeller kan både dammsuga och moppa golvet. Ofta presterar inte dessa lika bra som dedikerade maskiner, men om kombinerad moppning och dammsugning är en funktion du önskar är Roborock S7 en av de bättre alternativen.
 • Kartläggning – Vissa robotdammsugare kan kartlägga ditt hem med sensorer, så att de kan komma ihåg eventuella hinder, till exempel trappor. Kartan kan visas på din telefon om robotdammsugaren har WiFi-anslutning och med hjälp av den kan den planera den bästa rengöringsrutten i stället för att röra sig slumpmässigt.
 • No-go-zoner – Om din robotdammsugare har kartläggningsfunktion kan vissa modeller även ställa in så kallade “no-go-zoner” om det finns vissa områden du vill undvika, till exempel ditt husdjurs matskålar eller en dyr matta.
 • Specifika rum – I likhet med no-go-zoner kan vissa modeller också ställa in specifika rum om du bara behöver rengöra ett visst rum eller område.
 • Flera våningar – Kartläggningsfunktionen kan ibland även täcka flera våningar, vilket kan vara användbart om ditt hem har mer än en våning.
 • Schemaläggning – Detta är en ganska vanlig funktion för robotdammsugare. Genom att ansluta roboten till din smartphone kan du schemalägga när du vill att den ska dammsuga, vare sig det är dagligen, varje vecka eller när du inte är hemma.
 • Fjärrkontroll – Vissa billigare robotdammsugare inkluderar en fjärrkontroll i stället för en WiFi-anslutning. Det ger dig inte lika många alternativ men du kan åtminstone styra dammsugaren på distans.
 • Batteritid – Batteritiden är viktigt att tänka på. Om du är intresserad av en modell som levereras med en dockningsstation kan den ladda sig själv mellan dammsugningarna. Men om modellen du överväger måste laddas manuellt kan du komma hem till ett halvfärdigt jobb.
 • Dammkapacitet – Ju mindre dammbehållare desto snabbare fylls den. Leta efter minst 400 ml, såvida det inte är en modell med automattömning givetvis!

Hur vi testar robotdammsugare

Vi har testat robotdammsugare i våra egna hem med följande egenskaper i åtanke: batteritid, navigering, undvikande av hinder, installation, sugkraft. Om den stöder Bluetooth eller WiFi utvärderar vi även hur tillhörande app fungerar och andra smarta funktioner.

Självklart vill du inte behöva vakta din robotdammsugare hela tiden. Det betyder att du vill ha en robot som kan köra över olika golvtyper eller manövrera runt möbler utan att behöva hjälp. Detta gäller särskilt om du har mörka golv då de infraröda sensorerna kan missta ett mörkt golv för en avsats och därför vägra att beträda den. Vi testar dammsugare på trägolv, kakel och mattor för att se hur väl de klarar övergångarna över olika ytor.

Batteritiden är också en viktig faktor att tänka på beroende på storleken på ditt hem. I allmänhet kan de flesta robotdammsugare köras i minst 60 till 70 minuter, vilket borde vara tillräckligt för att hantera mindre hem och lägenheter. Om du har ett större vardagsrum bör du skaffa en robotdammsugare som har minst 90 minuters batteritid så att den kan dammsuga varje rum innan du behöver ladda om den. För att testa detta laddade vi batteriet fullt, startade en rengöringscykel och tog tiden på hur länge roboten gick innan den behövde docka. I vissa fall kunde roboten köra flera fullständiga rengöringscykler innan batteriet tog slut.

De flesta robotdammsugarna är pålitliga när det gäller att suga upp vanliga hushållsrester, du behöver inte oroa dig för huruvida de kommer att kunna suga upp ludd, smuts eller hår. Eftersom vi testar alla robotdammsugare i samma hemmiljö kontrollerar vi hur fulla dammbehållarna blir och om större skräppartiklar som husdjurshår och synliga dammråttor plockas upp.

Vi noterar också om roboten rengör i ett slumpmässigt eller metodiskt mönster. Många av de senaste modellerna har så kallad Light Detection and Ranging (LiDAR) laser (samma teknik som används i självkörande bilar) för att kartlägga ditt hem och planera en effektiv städrutt. Men några budgetvarianter dammsuger fortfarande slumpvis från vägg till vägg och korsar ineffektivt över samma golvutrymme flera gånger när de rengör.

Slutligen testar vi hur enkelt det är att konfigurera, programmera och styra roboten. Vissa kräver bara att du laddar den innan första användning medan andra ber dig installera sidoborstar och batterier själv. För nätverks- och bluetooth-anslutna robotar är appdesign och pålitlig bluetooth- eller WiFi-anslutning viktiga faktorer som påverkar din upplevelse.

Vi vill gärna veta vad du tycker

Lämna en kommentar

Bäst i Test 24
Logo
Enable registration in settings - general