Bäst i test: Bästa hundfoder

Den bästa hundmaten enligt experter och veterinärer

Vilken hundmat är bäst för din hund? Vi rådfrågade experter för att hjälpa dig bland alla alternativen på marknaden, från rå och naturlig till ekologisk, konserverad och spannmålsfri.

Hundar ger människor ovillkorlig kärlek och känslomässigt stöd, vilket husdjursägare kan vara särskilt tacksamma för under de stressiga tider vi lever i. Att ge din hund näringsrik kost är bara ett sätt att visa dem hur mycket du bryr dig om dem.

Att ge sin hund den bästa maten innebär också tydliga hälsofördelar. Hundmat av högsta kvalitet innehåller kött för protein, grönsaker och frukt med högt vitamininnehåll och omega-fettsyror för en blank päls. Det bästa hundfodret innehåller även färre fyllmedel som majs, vete och soja.

En annan påtaglig skillnad: Det bästa hundfodret för din bästa vän kan hjälpa till att förbättra upptagning och matsmältning, vilket ger hundavföring som är mindre och fastare. (Alla hundägare vet att detta är en enorm vinst). Marknaden med högkvalitativ hälsokost med samma kvalitet som människoföda bara växer, liksom efterfrågan på det. Enligt en studie från Lunds Universitet spenderar vi svenskar 2,5 miljarder kronor årligen på mat och godis till våra hundar, en siffra som med all säkerhet har ökat markant sedan undersökningen gjordes år 2004. Men vilken hundmat är bäst för din hund? För att sammanställa det bästa hundfodret konsulterade vi experter om hur man räknar ut vilket hundfoder som är bäst och några av de bästa hundfoderalternativen.

Hur man hittar det bästa hundfodret

Ett av de viktigaste stegen för att ta reda på det bästa hundfodret är genom att titta igenom innehållsförteckningen, de tre första ingredienserna är de mest kritiska. Detta hjälper dig att avgöra om maten är grönsaksbaserad med saker som majs och ris eller köttbaserad med exempelvis kyckling, fisk eller lamm. Medan varje hund är unik mår de i allmänhet bäst på en proteinrik, köttbaserad kost.

Analysera sedan vilken typ av kött som finns. Leta efter märken som specificerar vilket kött fodret innehåller, till exempel nötkött, kyckling eller lamm. Vänligen notera att kött, benmjöl eller köttbiprodukter kan komma från vilket djur som helst. På samma sätt signalerar “kött från fågel” vilken fågel som helst.

Ingredienserna kommer också signalera produkter som du bör undvika. Undvik hundmat som innehåller färgämnen (hundar bryr sig inte om vilken färg maten har), socker och högt saltinnehåll (salt används ibland som konserveringsmedel), liksom andra lösningsmedel och konserveringsmedel som propylenglykol, BHA , BHT och etoxikin.

Olika sorters hundfoder som är värda att överväga

Området hundfoder är brett och det är dina alternativ också. Det finns vått och torrt hundfoder, foder som säljs nedkylt och prenumerationstjänster som säljer färska alternativ.

Ekologiskt hundfoder

Även om ord som ”naturligt” inte är reglerat i lagen finns det några värdefulla löften som en ”ekologisk” etikett innebär. Med den märkningen är ditt hundfoder garanterat fri från antibiotika, syntetiska hormoner, giftiga bekämpningsmedel och konserveringsmedel. Och enligt certifieringen kan dess ingredienser inte genetiskt manipuleras, odlas i kemiskt gödningsmedel eller bestrålas.

Torrt hundfoder kontra vått eller konserverat hundfoder

Mängden vatten i vått foder kan göra det till en mindre bra investering, vi rekommenderar därför överlag att välja ett torrfoder. En fördel med torrfoder är att friktionen från att tugga det kan hjälpa till att hålla din hunds tänder och tandkött friska. Det innebär också att hunden skitar ner mindre när den äter fodret. Påsar med torrfoder tenderar också att vara billigare jämfört med de andra alternativen.

Det är dock värt att notera att torrfoder vanligtvis innehåller mindre kött och ofta innehåller någon form av spannmål, baljväxter eller potatis. Om du väljer torrfoder föreslår vi därför att man blandar det med lite konserver eller kött.

Är hundfoder utan spannmål bättre?

Hundfoder utan spannmål har ökat i popularitet, men dessa foder har nyligen skapat rubriker. Man har nyligen undersökt om det finns en potentiell koppling mellan spannmålsfria foder och en hjärtsjukdom som kallas hundutvidgad kardiomyopati. Befintlig forskning är baserad på ett litet urval och kan vara rasspecifik, det kan även finnas andra faktorer inblandade. Sammantaget måste det göras mer forskning och tyvärr har detta påverkat mycket hundfoder av god kvalitet negativt. Överväg att tala med din veterinär om din hunds näringsbehov innan du väljer att byta till spannmålsfritt hundfoder.

Medan ingredienser är viktiga är det du verkligen bör avgöra om maten innehåller de näringsämnen som din hund behöver för att förbli frisk, inte nödvändigtvis om den innehåller eller inte innehåller spannmål, hävdar vissa experter. För att se till att du köper högkvalitativt foder uppmanar vi till att leta efter näringsdeklarationen och även läsa på etiketten för att se vilken hundras fodret är bäst lämpat för och till vilken ålder.


Vilken hundmat är bäst? Här är några populära alternativ

Purina Pro Plan

Purina Pro Plan

Purina är ett av de ledande varumärkena inom hundfoderindustrin. Varför, kanske du frågar dig, letar många hundägare efter just Purina Pro Plan i gångarna i deras lokala husdjursaffär?

Purina har funnits inom foderindustrin under lång tid och har samlat över 85 års dokumenterad forskning om de bästa ingredienserna och formlerna för din bästa lurviga vän. Purina är också stolta över att med säkerhet kunna säga att den huvudsakliga ingrediensen i deras foder är kött, något som inte alla konkurrenter kan hävda.

Det är också viktigt att notera att Purina har veterinärer och nutritionister i personalen för att säkerställa att kvaliteten på fodret som produceras och serveras till hunden är toppklassig och hälsosam.

Fördelar

Utmärkt pris
Flertalet kunder nämner priset i relation till kvaliteten som väldigt bra. När kunder letar efter det bästa fodret för sina lurviga vänner vill de ha den bästa kvaliteten de kan hitta utan att det ska behöva kosta skjortan. Purina Pro Plan fixar just det.

Bra smak
Hundar låter dig veta när de ogillar maten, de äter inte den! Men kunderna säger att deras hundar älskar smaken av Purina Pro Plan och att de är glada över måltiderna. Med god smak och kvalitetsingredienser kommer detta hundfoder säkert att ge din hund det bästa av två världar.

Hudförbättring
Även våra hundvänner stöter på problem med huden i vissa delar av livet, precis som oss människor. Vissa ingredienser kan förvärra hundens hud och orsaka utslag och allergiska reaktioner. Kunder har nämnt att deras hundar fick utslag och svår klåda innan de testade Purina Pro Plan. Efter att ha provat Purina Pro Plan försvann både utslag och klåda.

Nackdelar

Nya ingredienser
Tyvärr har Purina under de senaste åren ändrat sitt innehåll i många av deras produkter, där ibland Pro Plan-serien. Några kunder har skrivit i recensioner att deras hundar älskade det gamla innehållet men inte det nya.

Problem för hundar med känslig mage
Omdömen på Amazon.se gör gällande att Purina Pro Plan har medfört magproblem för valpar, inklusive gaser, lös avföring och dålig andedräkt. Även om detta inte var ett vanligt klagomål är det något att tänka på när du ger din hund med känslig mage just detta torrfoder.


Eukanuba Working & Endurance

Eukanuba Working & Endurance

För dig med en mer aktiv hund rekommenderar vi Eukanubas “Working & Endurance”, ett perfekt hundfoder för dig som är mån om att din aktiva hund får den näring som den så väl behöver. Med sina dokumenterade prebiotiska fibrer främjar fodret hundens naturliga immunförsvar i matsmältningssystemet. Bland ingredienserna märks torkad kyckling och kalkon, majs, animaliska fetter och sockerbetsfibrer.

Fodret passar perfekt för hundar som tränar mycket eller som är vana vid långa promenader och som därför behöver mer än vardagsnäringen för att bibehålla hälsan och hålla sig på topp. Det kan också ges till undernärda hundar för att förbättra hälsan.

Produkten innehåller en proteinnivå som är speciellt hög för hundar (30%) för att främja muskulatur och fett (20%) för att främja en energinivå på topp.

Fodret har även extra tillsatt omega-3-fettsyror som är bra för luktsinnet.

Fördelar

Mättande
Den aktiva hunden blir märkbart mättare av detta foder jämfört med andra i samma prisklass.

Mindre avföring
Hundägare har märkt att hunden får mindre avföring av detta foder vilket tyder på att hunden tar åt sig mycket av innehållet i fodret.

Nackdelar

Orolig mage
I likhet med de flesta hundfodren kan Eukanuba skapa orolig mage på hunden om man byter foder för snabbt, det rekommenderas därför att fasa in det nya fodret.


Orijen Dog Original

Orijen Dog Original

Enligt tillverkaren är 85 procent av ingredienserna animaliska, resten är frukt och grönsaker. I Orijen Original hittar man färskt kyckling- och kalkonkött och ägg från frigående höns som de tre första ingredienserna, följt av organkött och fisk.

Fördelar

Kvalitet i absoluta toppklass
Orijen har gjort sig kända för att alltid ha ingredienser av högsta kvalitet inom i alla sina foder, Original är självklart inget undantag.

Passar alla åldrar
Högkvalitativa näringsämnen för hundar i alla åldrar och storlekar

Nackdelar

Dyrt
Ingen riktigt nackdel då foder av högsta kvalitet naturligt är dyrare än billigare varianter av sämre kvalitet.


Royal Canin Medium Adult

Royal Canin Medium Adult

En klassiker på den svenska marknaden, passar perfekt till hundar som väger mellan 11-25 kilo. Med måttligt näringsinnehåll blir det lättare för dig som hundägare att säkerställa att din hund bibehåller idealvikt. En god mix av Omega-3, vitamin C och E gör att din hunds tarmflora hålls i gott trim. De första ingredienserna i denna produkt är: Majs, majsmjöl och vetemjöl följt av torkat nöt- och fläskprotein.

Fördelar

Passar kräsna hundar
Många hundägare rapporterar om att deras kräsna hundar älskat Royal Canins foder, en företeelse som är ovanlig i dessa hundägares fall.

Inga fyllnadsingredienser
Fodret är inte fullproppat med ingredienser som fungerar som utfyllnad vilket man kan se på hundens minskade avföring.

Nackdelar

Vissa hundar med känsliga magar bör fasas in i fodret för att undvika lös avföring.

Vi vill gärna veta vad du tycker

Lämna en kommentar

Bäst i Test 24
Logo
Enable registration in settings - general