Recension: Wavell 3 Pro

Recensent: Christoffer Karlsson

8.6Expertbetyg
Riktigt bra ljud till lågt pris

Vi har fått möjligheten att testa Wavell 3 Pro och lämnats med blandade, mest positiva känslor. Wavell 3 Pro levererar mycket bra ljud, har en bra laddbox och är bekväma att använda, men de är inte utan sina fel och brister. I den här recensionen går vi igenom vad som imponerat på oss, vad som har känts okej men inte mer, men även vad som har gjort oss frustrerade. Är Wavell 3 Pro värd sina blygsamma 1 399 kronor? Fortsätt läsa för att ta reda på det.

Ljudkvalitet
9.1
Bas
8
Mellanregister
8.7
Diskant
9
Dämpning
8.7
Aktiv brusreducering
9.5
Hållbarhet
8.9
Prisvärdhet
9.4
Design
8.2
Anslutningsmöjligheter
7.5
Bärbarhet
8.5
Batteritid
8.9
Funktionalitet
7.2
Komfort
9
Vad vi gillar
  • Ljudet
  • Komforten
  • Justerbar ANC i världsklass
  • IPX5 vatten-/dammtålighet
  • Batteritiden
Vad som kunde varit bättre
  • Wavell Connect-appen
  • Bluetooth-uppkopplingen

Wavell 3 Pro

Wavell 3 Pro liggandes bredvid en tio krona
Vår klassiska storleks-jämförelse med en tiokrona.

I och med lanseringen blev vi inbjudna att testa nya Wavell 3 Pro, ett erbjudande som vi nappade på då vår förra recension, av Wavell Light, lämnade oss med lite blandade känslor. Wavell 3 Pro är Wavells nya “top-of-the-line”-modell, vilket innebar höga förväntningar och höga krav, samtidigt som de enbart kostar 1 399:-.

Frågan är om de kan nå upp till en kräsen användares (audiofilers) högt ställda krav, med en så låg prisbild?

Vem ska köpa Wavell 3 Pro?

  • Du som uppgraderar från instegsmodell. Wavell själva marknadsför dessa som enheter med extraordinärt ljud, vi kanske inte helt håller med om det påståendet, men med det sagt levererar de väldigt bra ljud. Till och med så pass bra att de ljudmässigt konkurrerar ut in-ears från mer kända tillverkare, som kostar 1 000 kronor mer. Det finns dock andra funktioner som kändare tillverkare gör bättre, men vi kommer till det…
  • Lågbudget-audiofil. Okej, det kanske är något överdrivet att säga att en audiofil skulle nöja sig med dessa. Men du som inte vill spendera mer än knappt 1 400 spänn, och som kan leva med att de har sina funktionella fel och brister, kan hitta din nya “vardagspartner” i Wavell 3 Pro. De sitter bekvämt, har bra EQ-funktionalitet i Wavell Connect-appen, som gör det möjligt att ställa in diskant, mellanregister och bas efter ditt tycke.

Hur är det att använda Wavell 3 Pro?

Wavell 3 Pro i förvaringslåda

Det första intrycket man får när man ser lådan som Wavell 3 Pro levereras i är att dessa hörlurar tillverkas av ett företag som vill verka mer exklusivt än vad de i själva verket är, de matta detaljerna i silver har veck och nedsänkningar som inte skulle passerat hos en större tillverkare. “Gångjärnet” i kartong känns sladdrigt, som även det ger ett billigare intryck. De utbytbara öronpropparna finns i två andra storlekar, en större och en mindre, som levereras i en försluten plastficka. Även här hade en större tillverkare troligtvis valt en annan presentation, exempelvis fasade håligheter i kartongen. Laddboxen ger dock ett bättre intryck och skulle kunna komma från vilken större tillverkare som helst, och i just detta fall bör det väl vara det som räknas? I kartongen medföljer även en USB-C-laddkabel, engelsk och dansk manual. OBS! Laddare medföljer ej.

Att använda Wavell 3 Pro är en behaglig upplevelse, ni som använt Apples in-ears-hörlurar kommer känna er som hemma, då 3 Pro har en design som tydligt påminner om just dessa. Med Wavell 3 Pro medföljer tre par olika pluggar, som går att byta ut för att få en så bra passform som möjligt. Jag har använt mig av medium-pluggarna som satt på vid leverans, dessa har erbjudit en god förslutning mellan hörlurarna och min örongång.

Om man önskar springa med dessa så går även det utmärkt, detta under förutsättning att man får till en bra försegling mellan hörlurarna och örat. Vet du med dig att du vanligtvis har svårt att hitta in-ears-hörlurar som passar bra kan det mycket väl vara så att Wavell 3 Pro innebär samma problematik.

Wavell 3 Pro har touch-styrning, detta fungerar bra även om touch-funktion innebär viss problematik vid användning. Personligen föredrar jag in-ears med fysiska knappar, av den enkla anledning att det är lätt att göra oavsiktliga “knapptryckningar” när man tar i och ur hörlurarna, samt att det är svårare att veta om och hur många “knapptryckningar” man gjort när man exempelvis försöker byta spår eller höja/sänka volymen.

Laddningsfodralet är stilrent utformat med gedigen känslan, hörlurarna sugs fast av magnetism vid laddning och lyser upp i rött för att indikera att laddningen påbörjats, när laddningen är klar indikeras detta av fast vitt sken på respektive hörlur.

Hur man styr Wavell 3 Pro

Det går att styra Wavell 3 Pro genom touch-funktionen på respektive hörlur, genom att trycka 1, 2, eller 3 gånger indikerar man vilken funktion man vill verkställa, funktionen väljer man själv enkelt i Wavell Connect-appen.

Funktionerna som går att välja mellan är:

  • Spela/Pausa
  • Föregående spår
  • Nästa spår
  • Röstassistent
  • Volym+
  • Volym-
  • Gaming mode
  • ANC

Personligen har jag valt nedanstående inställningar:

Wavell Connect skärmdump

Wavell 3 Pro – Bluetooth-funktionalitet

Wavell 3 Pro i laddningsbox

Med Bluetooth version 5.23 och AAC-/SBC-codec är det top-of-the-line teknologi som erbjuds från Wavell 3 Pro, detta återspeglas även i vårt ljudtest som du kan läsa mer om nedan. Men när vi testat bluetooth-uppkopplingen stöter vi på en av de största problemen vi haft med 3 Pro, nämligen att det i mer än hälften av fallen är svårt att koppla upp sig mot hörlurarna genom Wavell Connect-appen, något som kan innebära rejäl frustration om man vill byta EQ eller om man som i vårt fall vill ta bort medhörning, som av någon outgrundlig anledning är förvalt när man tar Wavell 3 Pro ur laddfodralet. Detta innebär att man konstant går med medhörning tills dess att man kunnat komma åt appen och stänga av det. Tilläggas bör att vi testat Wavell 3 Pro med andra telefoner och då fått exakt samma problem, problem som inte uppstått med några andra hörlurar vi testat, detta får oss att tro att det är något problem med Wavell Connect-appen eller mjukvaran i Wavell 3 Pro, något som förhoppningsvis åtgärdas i framtida uppdateringar, en sådan uppdatering kommer göra en stor förändring av vårt allmänna intryck av Wavell 3 Pro.

Hur lång batteritid har Wavell 3 Pro?

Wavell 3 Pro placerad i örat

Enligt Wavells hemsida levererar Wavell 3 Pro en uppspelningstid om 7,5 timmar vid full laddning och upp till 30 timmar med laddningsfodralet.

Enligt våra mätningar stämmer detta någorlunda, då vi själva mätte upp knappt 6 timmar utan fodral och drygt 25 timmar med. Vid lägre ljudvolym ser vi det som högst rimligt att det går att få ur den från Wavell specificerade uppspelningstiden.

Hur är ljudkvalitén på Wavell 3 Pro?

Wavell 3 Pro har många starka sidor och ett par svaga, ljudkvalitén är en av de absolut starkaste. Att hörlurar som inte kostar mer än 1 300 kronor skulle leverera ljud i absoluta toppklass, är självklart inte möjligt, Wavell 3 Pro levererar dock riktigt bra ljudkvalitet som mäter sig väl med andra trådlösa in-ears som kostar över 1 000 kronor mer. Nedan går vi igenom de olika elementen mer i detalj.

Diskant, mellanregister och bas

Sett till att Wavell 3 Pro inte kostar mer än 1 300 kronor levererar dessa hörlurar riktigt imponerande ljud över hela registret. Till vardags använder jag normalt Jabra Elite 8, som i skrivande stund kostar 2 200 kr, jämfört med Jabra presterar Wavell 3 Pro bättre över hela registret, framförallt när det gäller diskant och mellanregister. Det är ingen enorm skillnad men den är tillräcklig för att rekommendera Wavell 3 Pro framför Jabra Elite 8, när det gäller ljudkvalitet.

Det är även lätt att ändra EQ-inställningar i Wavell Connect-appen, där följande inställningar finns att välja mellan:

  • Signature
  • Standard
  • Pop
  • Bass
  • Rock
  • Soft
  • Classic
  • Anpassa (där man själv kan ange sina egna preferenser)

Gällande EQ-inställningar hade jag gärna sett att man kunde ta en förvald EQ-inställning för att sedan modifiera den, något som i dagsläget inte är möjligt.

Hur bra är mikrofonen på Wavell 3 Pro?

Mikrofonerna, tre på varje hörlur, presterar väldigt bra under våra tester, framförallt i optimal miljö. Ljudet är både klart och fylligt och ger ingen indikation på distorsion. När vi testade mikrofonerna utomhus i blåst förblev ljudkvalitén bra, men klart märkbart distorsion från blåsten.

Bedöm själv mikrofonernas kvalitéer genom att lyssna på våra ljudupptagningar i olika miljöer nedan.

Wavell 3 Pro mikrofondemo (optimal miljö)

Wavell 3 Pro mikrofondemo (vind/blåst)


Är Wavell 3 Pro ett bra köp?

Wavell 3 Pro

Wavell 3 Pro är utan tvekan ett bra köp sett till priset, de är inte utan “barnsjukdomar”, så som att det kan vara svårt att koppla upp sig mot dem genom appen, och att det som Wavell kallar för “Gaming Mode” ibland startar när man sätter i dem i öronen. Detta är med största sannolikhet något som Wavell kan åtgärda med uppdateringar av mjukvaran.

I övrigt får man väldigt mycket ljud för pengarna, lång batteritid och mikrofonkvalitet som långt överstiger förväntningarna man har på så här pass billiga hörlurar.

Du som gått och funderat på att köpa true wireless-hörlurar och samtidigt vill hålla nere kostnaden kan hitta rätt med Wavell 3 Pro, vi på BästiTest24.se rekommenderar dessa för de allra flesta användarna.

BästiTest24
Logo
Enable registration in settings - general