Recension: Aware Nutrition

Recensent: Christoffer Karlsson

Marknaden för kosttillskott har bokstavligt talat exploderat under senare år, den ena tillverkaren avlöser den andra, många använder influensers och Instagram-profiler för att marknadsföra sina tillskott, flera med lyckat resultat. Alla påstår sig dessutom har produkter som ger bra resultat, (…ibland till och med bäst). Så, vilken tillverkare ska man egentligen välja? Aware Nutrition är en av dessa uppstickare som med tillskott tillverkade i Sverige och ett produktsortiment som stöds av mer eller mindre kända atleter vill slå sig in på den svenska marknaden. Jag har fått förmånen att testa 4 produkter ur deras sortiment under en månads tid för att bilda mig en egen uppfattning. Läs vidare för att se vilka produkter som har imponerat på mig och vilka som eventuellt lämnar mer att önska.


Whey Protein Aware 100%

Whey Protein Aware 100% - Vanilla Ica Cream

Vikt: 900 g

Ingredienser: Ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat (mjölk), fettreducerad kakao, arom, förtjockningsmedel: xantangummi, sötningsmedel aspartam (E951), ace-k (E950)

Näringsvärde per 100 g / Portion (30 g):
Energi: 349kcal/1460kJ / 104 kcal / 438kJ
Fett: 5g / 1.5 g
Varav mättat fett: 3.8g / 1.1 g
Kolhydrater: 4g / 1.2 g
Varav sockerarter: 4g / 1.2 g
Protein: 72g / 22 g
Salt: 0.4g / 0.1 g

Smaker: Double Rich Chocolate, Vanilla Ice Cream, Salted Caramel och Dreamy Pear
Testad smak: Vanilla Ice Cream

Smak

Detta är proteintillskottet för er som uppskattar kvalitet och god smak. När jag öppnade burken för första burken fick jag flashback till när jag en gång i tiden började styrketräna. Då var tillverkaren Twinlab klart störst på marknaden, och av goda anledningar. Med överlägsen kvalitet, konsistens och smak sopade de alla konkurrenter av banan. Så varför tar jag upp Twinlab i en recension om Awares proteinpulver? Jo, Whey Protein Aware 100% påminner nämligen om Twinlabs proteintillskott både till konsistens och smak. Detta innebär ett kompaktare proteinpulver än vad vi normalt blivit vana vid från de flesta andra tillverkarna och med en smak där vanilj verkligen smakar vanilj, detta utan någon bismak från konstgjorda smakämnen eller sötningsmedel. Om ni, som jag, haft förmånen att uppleva Twinlabs storhetstid vet exakt vad jag pratar om. Jag måste givetvis tillägga att smaken påminner om hur Twinlab smakade när man blandade proteinpulvret med mjölk, under min provmånad har jag konsekvent blandat med vatten.

Betyg smak: 5/5

Varaktighet

Under provmånaden har jag tränat 5 dagar i veckan och tagit en portion efter varje träningspass, á 1 st skopa. Jag tog min sista portion efter det 20:e träningspasset vilket innebär att proteinpulvret har räckt i nästan exakt en månad.

Betyg varaktighet: 5/5

Effekt

Effekten är i princip omöjlig att utvärdera på ett proteinpulver om det inte görs i laboratorier och med många testpersoner, jag har dock fått bra resultat av detta proteintillskott i kombination med övriga produkter som jag fått möjligheten att prova under samma månad. Läs mer nedan…

Betyg: 4/5

Fördelar

 • Klockren smak utan att bli det minsta svårdrucken mot slutet av provperioden
 • Härlig konsistens på både proteinpulvret och den färdiga shaken

Nackdelar

 • Skopan har för kort skaft att hålla i vilket resulterar i onödigt mycket proteinpulver på fingrarna vid varje portionering, (även detta ger flashbacks till Twinlab 😉 )

Aware PWO

Aware PWO - Sur Vattenmelon

Vikt: 400 g

Ingredienser: Citrullinmalat, beta-alanin, trikreatinmalat, arginin alfa-ketoglutarat, arom, klumpförebyggande medel: kiseldioxid (E551), sötningsmedel: aspartam (E951), ace-K (E950), n-acetyl-l-karnitin, l-teanin, koffein, färg: sockerkulör (E150a)

Näringsvärde 1 skopa / 2 skopor (11 g / 22 g):
4000 mg / 8000 mg Citrullinmalat
2000 mg / 4000 mg Beta-alanin
2000 mg / 4000 mg Trikreatinmalat
1000 mg / 2000 mg AAKG (Arginin Alfaketoglutarat)
500 mg / 1000 mg NALT
500 mg / 1000 mg ALC (Acetyl-L-Karnintin)
200 mg / 400 mg L-teanin
200 mg / 400 mg Koffein

Smaker: Sura Colanappar, Sur Vattenmelon, Pink Grapefruit och Sour Candy Skulls
Testad smak: Sur Vattenmelon

Smak

Sura vattenmeloner är inget man normalt är van vid att konsumera men namnet stämmer. Smaken är vattenmelon där sötman från vattenmelon klart framgår tillsammans med en distinkt syrlighet. Skulle jag dra till med en gissning skulle jag tro att man valt att blanda in syrligheten för att dölja bismak av bland annat beta-alaninet, (ni som provat koncentrerat beta-alanin vet vad jag talar om). Jag upplever dock ingen överdriven bismak av artificiella smakämnen eller sötningsmedel och har inte tröttnat på smaken efter en månads användning, smaken får därför helt klart godkänt.

Betyg: 4/5

Varaktighet

Efter en månads användning (5 pass i veckan), där PWO:n använts i form av 1-1,5 skopa innan varje träningspass återstår det ca. 1/3 av burken. Rekommenderade doseringen är 1-2 skopor, hade jag tagit 2 skopor innan varje pass uppskattar jag att PWO:n tagit slut efter drygt en månad.

Betyg: 5/5

Effekt

När vi pratar PWO är det självklart effekten som är det absolut viktigaste, i bästa fall får man en rejäl kick som sitter i under hela träningspasset vilket kan vara bra under grådassiga höstdagar. Jag har upplevt en enorm skillnad i min träning under den här provmånaden, Aware PWO borde vara den största bidragande faktorn till detta.

Jag är inte van vid att ta PWO och började därför med en skopa ca. 30 minuter innan mitt första träningspass med PWO:n. När jag började mitt pass märkte jag inte av någon större skillnad, det visade sig att effekten kickade in ca. 15 minuter senare. Effekten var märkbar då “hösthängigheten” och tröttheten var som bortblåst under den kommande timmen. Under denna provmånaden har jag ökat från 1 till 1,5 skopa och känt att effekten har hållit i sig under hela perioden. Eftersom jag inte är van vid att ta PWO var effekten givetvis mer märkbar i början av provperioden.

För att summera, under denna månaden har jag kunnat lyfta tyngre och orkat utföra längre träningspass, Aware PWO passar extra bra under mörka, kalla höstdagar när man behöver en extra boost till sin träning.

Betyg: 5/5

Fördelar

 • Rejäl energikick, framförallt i början av perioden
 • Lyft tyngre
 • Få bättre uthållighet

Nackdelar

 • Mindre trevlig eftersmak
 • Effekten avtog i slutet av provperioden

EAA Aware

EAA Aware - Hallonsoda

Vikt: 330 g

Ingredienser: L-leucin, l-valin, l-lysin, l-fenylalanin, l-treonin, l-isoleucin, l-histidin, l-metionin, l-tryptofan, aromer, sötningsmedel: aspartam (E951), ace K (E950), surhetsreglerande medel: äppelsyra (E296), färgämne: rödbetsrött, klumpförebyggande medel: kiseldioxid (E551)

Näringsvärde per skopa / per 100 g:
28 kcal / 117 kJ / 256 kcal / 1071 kJ
Fett 0 g / 0 g
Kolhydrater 0 g / 0 g
Protein 7,35 g / 64 g
Salt 0 g / 0 g

Smaker: Hallonsoda, Sour Apple
Testad smak: Hallonsoda

Smak

Smaken här är en klart artificiell hallonsmak där det inte råder några tvivel om att smaksättningen främst kommer från aspartamet och Ace-K:n (i kombination med aminosyrorna som med största sannolikhet sätter sin prägel på smaken). Eftersom jag är en van konsument av kosttillskott har jag under flertalet år vant mig vid att dricka kosttillskott som smakar bra och mindre bra. EAA Aware med smak av hallonsoda faller någonstan mitt emellan. Under slutet av denna provmånaden har jag börjat tröttna på smaken och ser i ärlighetens namn fram emot att burken ska ta slut. Den går dock fortfarande ner utan några problem men har man lite svårt för konstgjorda sötningsmedel kan det visa sig att denna produkt inte är något för en.

Betyg: 3/5

Varaktighet

Efter att ha konsumerat en skopa av produkten under varje träningspass, 23 pass totalt, är burken nu slut.

Betyg: 4/5

Effekt

Eftersom jag har fått äran att testa flertalet produkter från Aware under en månads tid är det svårt att avgöra vilka av produkterna som har störst effekt på mina träningsresultat. EAA är en av dessa som är svåra att avgöra. Jag väljer därför att hänvisa till studier där det står klart att EAA i kombination med whey-protein ger en klart bättre effekt än enbart whey-protein.

Betyg: 4/5

Fördelar

 • EAA i kombination med ett kvalitativt proteinpulver är en kraftfull kombination
 • En månads användning för ca. 279 kr är väldigt prisvärt

Nackdelar

 • Eftersmaken är klart artificiell

BCAA Aware

BCAA Aware - Tropical Dream

Vikt: 330 g

Ingredienser: L-leucin, L-Glutamin, L-Valin, L-Isoleucin, aromer, sötningsmedel: aspartam (E951), ace K (E950), surhetsreglerande medel: äppelsyra (E296), färgämne: betakaroten, klumpförebyggande medel: kiseldioxid (E551)

Näringsvärde per skopa (11 g) / per 100 g:
34 kcal / 142 kJ / 309 kcal / 1292 kJ
Fett 0 g / 0 g
Kolhydrater 0 g / 0 g
Protein 8.5 g / 77 g
Salt 0 g / 0 g

Smaker: Tropical Dream, Sura Colanappar
Testad smak: Tropical Dream

Smak

När marknaden bokstavligt talat svämmar över av BCAA-produkter kan smaken vara en viktig detalj som gör att valet faller på den specifika produkten. Smaken som jag fått skickad till mig är Tropical Dream, i samma stund som jag sitter och skriver den här recensionen tar jag några klunkar av BCAA:n för att påminna mig. Jag skulle bäst beskriva smaken som en fadd tropisk juice, eftersom tropiska juicer normalt känns väldigt koncentrerade är det inte nödvändigtvis något negativt. Jag känner ingen direkt artificiell smak.

Tropical Dream faller inte mig direkt i smaken, detta är min högst personliga åsikt, du som gillar tropisk juice kommer säkert uppskatta den. Framförallt om drycken är ordentligt kyld, då den gör sig bättre kylskåpskall.

Betyg: 2/5

Varaktighet

Efter en månads bruk, ca. 4 drycker i veckan á 1 skopa per servering, återstår ungefär hälften av burken.

Betyg: 4/5

Effekt

Det har genomförts mycket studier på BCAA-produkter, de flesta studierna verkar vara överens om att effekterna från BCAA är väldigt små och knappt märkbara, det är därför svårt att rekommendera en BCAA-produkt, oavsett tillverkare. Du som verkligen vill maximera din träning och göra allt till perfektion kan eventuellt få ut någon positiv effekt från denna produkt, även om det inte finns mycket stöd för det i studier som den här.

Betyg: 2/5

Fördelar

 • Lång varaktighet

Nackdelar

 • Jag gillar inte smaken
 • Effekten från en BCAA-produkt (oavsett fabrikat) är högst tveksam

Summering

Efter en månads användning och två kilo plus är det lätt att konstatera att Aware Nutritions kosttillskott verkligen fungerar. Med god smak och en bra kick är Aware PWO en produkt som levererar det den säger sig göra, är den bättre än någon annan PWO? Effekten av en PWO är väldigt individuell, köp den gärna och prova effekten på just dig. Smaken bör i vilket fall inte göra dig besviken.

EAA ihop med ett fullvärdigt wheyprotein levererar ökade resultat i jämförelse med enbart användande av wheyprotein, med en helt okej smak rekommenderar vi därför EAA Aware.

Inte enbart BCAA Aware utan all form av BCAA har enligt forskning liten effekt på träningen, vi kan därför inte rekommendera någon form av BCAA till någon förutom dem som verkligen vill se till att maximera sina resultat, frågan är om det är värt ca. 249 kr i månaden?

Och så till provmånadens stora vinnare, Whey Protein Aware 100%, vilken smak och konsistens! Proteinpulver på marknaden skiljer sig väldigt mycket i smak och framförallt kvalitet, det råder ingen tvekan hos mig att Awares proteinpulver är av högsta kvalitet, jag kommer därför att beställa nytt pulver igen och rekommenderar även alla att göra detsamma.

Vi vill gärna veta vad du tycker

Lämna en kommentar

Bäst i Test 24
Logo
Enable registration in settings - general