Recension: Wavell Light

Recensent: Christoffer Karlsson

8Expertbetyg
Riktigt små true-wireless in-ears

Som de senaste i nykomlingen Wavells sortiment av true-wireless hörlurar försöker Wavell främst locka till sig användare som haft svårt att hitta rätt storlek och komfort i in-ears-djungeln. Med detta lyckas man, men lyckas man med mer?
Läs vidare för att se vad vi tycker.

Ljudkvalitet
6.6
Bas
6.3
Mellanregister
7.5
Diskant
6.1
Dämpning
8
Aktiv brusreducering
8.8
Hållbarhet
8.9
Prisvärdhet
7.4
Design
9.5
Anslutningsmöjligheter
8.8
Bärbarhet
9.6
Batteritid
7.1
Funktionalitet
8.4
Komfort
9.6
Vad vi gillar
 • Storleken
 • Komforten
 • Bra ANC
 • IPX5 vattenavstötning
 • Bluetooth-uppkopplingen
Vad som kunde varit bättre
 • Maxvolymen
 • Ljudkvaliteten
 • Batteritiden

Wavell Light

Wavell Light liggandes bredvid en tio-krona
Wavell Light är mindre än en tia.

Det danska företaget Wavell har, genom den danska versionen av Draknästet, tagit Danmark med storm. I ett försök att ta sig in på den svenska marknaden har vi fått möjligheten att testa Wavells toppmodell Wavell Light under några veckors tid. Wavell Light är den senaste i hörlurssortimentet om tre, där även Wavell TWO och Wavell PRO ingår.

Det som Wavell försöker trycka extra på med denna modell är framförallt storleken, och komforten detta innebär, räcker det för att rättfärdiga priset om, i skrivande stund 1 199:-?

Vem ska köpa Wavell Light?

 • Idrottare kommer uppskatta komforten, vikten på ynka 3 gram och den minimala designen som gör att modellen bör passa de flesta öron. Du som letar efter ett på hörlurar till joggingturen borde ta en titt på dessa då de tack vare vikt och storlek borde stanna kvar i de flesta öronen, även vid skakningar. Ljudnivån är dock inte så hög, du som vill dra på rejält bör därför leta vidare.
 • Somna med hörlurar i? Du som letat efter hörlurar att sova med för att ta bort oljud, med ”active noice-cancellation” eller du som somnar till favorit-podden kan absolut hitta hörlurarna i Wavell Light. När jag testade att somna med hörlurarna i gick det utan problem, med mina ”medium-öron” kände jag av hörlurarna när jag hade örat mot kudden, men det gav inget obehag.
 • Du som haft svårt att hitta rätt passform med in-ears. Jag vet att det är ett stort problem för många att hitta in-ears-hörlurar som passar bra. Jag tillhör förvisso inte en av dessa men det verkar som att dessa hörlurar passar de flesta öronen då jag har låtit flertalet, som haft detta problem, prova dem. De är bokstavligt talat försvinnande små, bilder gör dem inte rättvisa, vilket gör att de borde passa i de flesta öronen. Det medföljer enbart ett par pluggar, de sitter ihop med själva hörluren, dock är pluggen konad vilket gör att hörlurarna passar även i de minsta örongångarna.

Hur är det att använda Wavell Light?

Wavell light i nyöppnad förpackning

Själva uppackningsupplevelsen av Wavell Light var inget utöver det vanliga, här kan man märka att Wavell till synes är ett mindre företag med mindre resurser. Förpackningen ger inget exklusivt intryck, man kan även hitta några stavfel som med största sannolikhet inte hade gått igenom nålsögat hos en större tillverkare. I den utdragbara lådan ryms laddningsfodralet med öronsnäckorna inuti, snabbmanual på danska och engelska, samt laddkabel. Kruxet man slipper med att hitta rätt pluggar är väldigt skönt, det är bara att trycka i den konade pluggen som öronsnäckan består av och köra igång.

Kombinationen av en väldigt komfortabel, säkert sittande hörlur och IPX5-klassificering gör dessa hörlurarna till en rekommendation att ta med på alla sorters träningspass, både i gymmet likväl som på löprundan. Den aktiva brusreduceringen gör att du slipper höra ljud från andra på gymmet, men du kan med ett par enkla knapptryck även välja medhörningsläget, vilket gör det möjligt för dig att prata med folk utan att behöva ta ut hörlurarna ur öronen.

Som tidigare nämnt är ett av Wavells starkaste säljargument att det även går bra att sova med hörlurarna, en av den minimala storlekens styrkor är att man faktiskt kan somna med dessa i, de trycker inte obehagligt mot kudden som de flesta andra hörlurarna gör. Självklart känns de dock när de är isatta, du som inte kan sova med vanliga öronproppar kommer således inte få en behaglig upplevelse med dessa heller.

Laddningsfodralet är även det passande nog av mindre modell, som sig bör sugs hörlurarna fast vid laddning, locket slår sedan igen med ett tillfredsställande dämpat klick och hålls även det fast av magnetism.

Laddningsstatus:

Hörlurarnas laddningsstatus ser man på laddningsfodralet, när de laddas lyser fodralet med ett fast vitt sken, fodralet slocknar när de är fulladdade.

Laddningsfodralets laddningsstatus ser man även det på framsidan av fodralet, när laddning pågår lyser LED-indikatorn rött som sedan övergår till fast vitt sken vid full laddning.

Hur man styr Wavell Light

I likhet med de flesta andra true-wireless-hörlurarna nuförtiden har Wavell Light touch-knappar, i motsatts till fysiska knappar, något som i vanliga fall med andra modeller kan skapa rejäl frustration, om man i likhet med mig inte har stora öron, vilket gör att man lätt utför oönskade knapptryckningar när man tar i och ur hörlurarna, eller om man enbart vill rätta till dem något. Detta är faktiskt en av Wavell Lights bästa egenskaper, detta eftersom att de är så pass små att de med lätthet går att justera eller ta ur utan att för den delen indikera för enheten att man vill utföra en knapptryckning.

De olika knapptryckningskommandona är som följer:

HörlurTvå tryckTre tryckFyra tryckFem tryckKonstant tryck i två sekunder
VänsterBesvara samtal / Spela / PausaVolym nerFöregående låtVäxla mellan ANC/TransparensAvvisa samtal
HögerBesvara samtal / Spela / PausaVolym uppBatterisparlägeVäxla mellan ANC/TransparensAvvisa samtal

Vilka Bluetooth-codecs stöder Wavell Light?

Ett par Wavell Light liggandes bredvid varandra på ett bord

Med det senaste inom Bluetooth-teknologin (5.2) och AAC- och SBC-codec levererar Wavell Light på pappret högkvalitativt ljud, hur det ligger till i verkligheten går vi igenom mer i detalj längre ner i artikeln. Det som står klart är att Wavell Light erbjuder en väldigt säker uppkoppling, inte någon gång under provperioden har vi haft något som helst problem med att hörlurarna tappar uppkopplingen mot mobiltelefonen, då har de ändå använts två rum ifrån mobiltelefonen med betongväggar mellan, detta utan en tillstymmelse till tappad bluetooth-uppkoppling.

Att hörlurarna skulle tappa uppkopplingen när telefonen ligger i exempelvis jeansens bakficka eller i väskan ser vi därför som högst osannolikt.

Hår lång batteritid har Wavell Light?

Wavell Light sittandes i testpersons öra

Enligt Wavell själva har Light 20 timmars aktiv lyssningstid, enligt våra tester är detta något i överkant då vi fick ut 14 timmars lyssningstid. Då är laddning av hörlurarna i laddningsfodralet mellan lyssningssejourerna inkluderade.

Sett till Wavell Lights väldigt kompakta format och vikt får detta, Wavells egna högre specifikation av lyssningstid till trots, ses som klart godkänt.

Att ladda själva laddningsfodralet går förvånansvärt snabbt, i vårt test tog det enbart 1 timme och 8 minuter. Att ladda själva hörlurarna i fulladdat fodral tog 1 timme och 32 minuter. Om man vill ladda hörlurarna samtidigt som man laddar fodralet tar det lika lång tid som att ladda i ett fulladdat fodral, alltså 1 timme och 32 minuter.

Hur är ljudkvalitén på Wavell Light?

Ljudkvalitén är inte Wavell Lights starkaste säljargument, beroende på vilken sorts ljudkonsument du är kan Wavell Light erbjuda en ljudkvalité som är godkänd för ditt öra. Vi vill dock vara tydliga med att ljudkvalitén inte lämpar sig för audiofiler, inte i närheten, enkelt uttryckt är ljudkvalité acceptabel, eller helt okej. Du som vet med dig att du inte är kräsen när det gäller ljudkvalité kan absolut finna ljudkvalitén som Wavell Light frambringar som klart tillräcklig.
Vi går igenom ljudet mer i detalj nedan.

Diskant, mellanregister och bas

Av det tre komponenterna kan alla ses som acceptabla, mellanregistret är det som känns mest solitt där de flesta låtarna ger ett gott intryck, dock inget som får en att tappa hakan.

Vad det gäller diskanten lämnar det klart mer att önska, under testperioden har jag flertalet gånger kommit på mig själv med att leta efter distinkta symbalslag i låtarna men dessa finns ej att finna.

Basen är bättre än diskanten men lämnar även den mer att önska, här saknas den riktiga ”punchen” i låtarna, du som letar efter hörlurar med mycket bas, kanske ”för mycket” bas, bör därför leta vidare.

Tyvärr finns det ingen app att ladda ner till Wavell Light vilket innebär att det inte finns någon möjlighet att ställa in EQ, något som hade varit önskvärt för att försöka locka fram lite mer ur varje register.

Hur bra är mikrofonen på Wavell Light?

Ljudkvaliteten från mikrofonen är väldigt bra i de allra flesta miljöer. Efter flertalet gjorde samtal och ljudinspelningar, för att skapa en egen uppfattning, står det klart att brusreduceringen fungerar väldigt bra även under samtal. Vi satte hörlurarna på prov ute i blåst, även där gjorde de bra ifrån sig då det allra mesta av blåsten försvann till förmån för talet.

Bedöm själv genom att lyssna på ljudupptagningar från olika miljöer nedan.

Wavell Light mikrofondemo (optimal miljö)

Wavell Light mikrofondemo (vind/blåst)


Är Wavell Light ett bra köp?

Wavell Light liggandes på bord i laddningsfodral

När vi nu gått igenom vad som är bra och mindre bra med Wavell Light ställer vi oss då den självklara frågan, är Wavell Light ett bra köp? Svaret är: Absolut, de kommer dock inte vara bra nog för alla konsumenter. Som Wavell själva uttrycker det:

Wavell Light är främst för alla dem som annars har haft svårt att hitta de perfekta in-ears hörlurarna som praktiskt passar deras öron.

Wavell.se – https://wavell.se/products/wavell-light

Vi håller till fullo med om detta, Wavell Lights absoluta styrka är dess storlek, betydligt mindre än en tia kommer dessa passa perfekt till dig som letat efter in-ears som inte faller ut stup i kvarten, även om ljudkvaliteten lämnar mer att önska. Vi hade gärna sett en app där man kunde reglera EQ får något bättre ljudbalans. Vi tror dock att dessa bör passa de flesta som vet med sig att ljudkvaliteten inte är viktigare än att den är acceptabel. Dess fysiska format gör även att ljudnnivån (dB) även lämnar lite mer att önska.

ANC (active noise-cancellation) presterar bra likväl som en riktigt solid anslutning utan några som helst avbrott i ljudleveransen under våra två veckor av testning. Mikrofonen presterar även den utan anmärkning, där det mesta av ljudet i bullrig miljö tas bort av ANC:n.

Eftersom att marknaden av ultra-kompakta, true-wireless in-ears är begränsad kan prissättningen på dessa hörlurar anses klart acceptabel, du kommer inte hitta många andra modeller med samma format, komfort och vikt. Om du letat efter ett par in-ears som erbjuder god komfort under lång tid, som du även kan sova med utan problem, kommer dessa hörlurarna förmodligen vara ett bra köp för dig.

Om du är en ljud-konnässör, som inte har behov av att hörlurarna måste vara extra kompakta, bör du kanske leta vidare.

BästiTest24
Logo
Enable registration in settings - general