Recension: RAW Extreme Creatine

Svenskt Kosttillskott AB startade år 2009 och har sedan dess blivit en stor spelare på den svenska kosttillskottsmarknaden där Core-serien med Protein Pro, Whey Protein och BCAA Powder tillhör storsäljarna. De har nyligen introducerat en ny serie: RAW, till sitt stora utbud av prestationshöjare och proteintillskott. Som namnet skvallrar om riktar denna serie sig till dem som vill maximera sina resultat. Vi har haft förmånen att få testa Raw Extreme Creatine. Den ska enligt Svenskt Kosttillskott själva vara ”ett självklart tillskott i varje seriös atlets kostupplägg”. Håller vi med om detta?

Läs vidare för att se vad vi tycker om den och om det kan vara något för dig.

RAW EXTREME CREATINE – Näringsinnehåll och ingredienser

När det gäller näringsinnehåll framgår det varken på etiketten eller på hemsidan hur många kalorier varje portion består av. Å andra sidan är det inte en sådan produkt där näringsinnehållet är av vikt, “kaloriejägare” kammar dock noll…

I vitaminväg får man tillgång till vitamin B6, med 2.1 mg per portion är det 150% av det rekommenderade dagliga intaget.

Du får 3 gram kreatin per skopa: 1.75 gram kreatinglukonat, 0.75 gram Tri-kreatinmalat 3:1 och 0.5 gram Kreatin HCI. En formula som Svenskt Kosttillskott valt att kalla ”Extreme Creatine Formula”.

Sedan finns det ”Creatine Injectors” som består av Oligomeriska proantocyanidiner och Alfa liponsyra, ”Nitric Oxid & Performance Complex” innehåller L-Citrullinmalat 1:1, Beta-alanin och Betain.

Resten av ingredienserna är mestadels aromer och sötningsmedel (som aspartam och acesulfam-K), klumpförebyggande medel och lite färgämne.

RAW EXTREME CREATINE – Fördelar och effektivitet

Så vad är det som tyder på att detta är ett effektivt kosttillskott? Först och främst verkar det tveksamt att tre olika kreatinkällor skulle göra en markant skillnad jämfört med att enbart ha kreatinmonohydrat i produkten. Den som verkligen vill maximera sitt upptag av kreatin kan eventuellt få en fördel med denna kreatinkombination, att effekten skulle vara märkbar ser vi som väldigt tveksamt.

Men det finns dock två punkter som talar för RAW Extreme Creatine. Den första är antioxidanten alfa-liponsyra. Det har skett en studie som visade att intag av kreatin med alfa-liponsyra ledde till mer kreatin i musklerna än att bara konsumera kreatin och kolhydrater.

Den andra är kombinationen av L-Citrullin, Beta-alanin och Betain. De två förstnämnda är bevisat bra för att öka blodtillförsel och pump i kombination med minskad mjölksyra. Betain tros öka den kardiovaskulära funktionen och bibehåller kroppstemperaturen som i sin tur tros leda till ökad träningsvolym, forskningen är dock knapphändig i dagsläget.

Vi bör dock påpeka att denna studie använde tusen milligram alfa-liponsyra och tjugo gram kreatin i motsats till Extreme Creatines 100 milligram alfa-liponsyra och 3 gram kreatin. Ändå verkar det som om detta kan vara ett bättre sätt att konsumera kreatin på.

När det gäller den sista ingrediensen Oligomeriska proantocyaniner, mer känt som druvkärneextrakt kan denna hjälpa till med blodflödet till musklerna som i kombination med Alfa liponsyran hjälper till att transportera kreatinet till musklerna.

RAW EXTREME CREATINE – Pris

En förpackning kostar i skrivande stund 299 kr, vilket innebär att du betalar 8.80 kr per portion eller 2.93 kr per gram kreatin. Om det enbart är kreatinet som du är ute efter finns det betydligt billigare sätt att få tag i det, eftersom kreatinmonohydrat vanligtvis kostar 0.20 kr per gram hos Svenskt Kostillskott, för övrigt en av de absolut billigaste kreatintillskotten på den svenska marknaden. Men du betalar naturligtvis extra för alla övriga ingredienser och smakämnen, vi anser därför att priset är överkomligt.

RAW EXTREME CREATINE – Smak

Produkten säljs i smakerna Strawberry Kiwi och Watermelon. Vi provade Watermelon, som smakar något syrligare än vad vi normalt är vana vid att smak av vattenmelon smakar. Den syrliga smaken är troligtvis vald för att dölja eventuell bismak som bland annat beatin kan tillföra. Om du gillar fruktiga smaker (som vi gör) kommer du att gilla smaken. Vi kan dock konstatera att vi tröttnade på smaken efter att ha konsumerat en hel burk. Starka smaker från kosttillskott tenderar att ha den effekten.

Slutsats

När vi såg produkten annonseras som ”ett självklart tillskott i varje seriös atlets kostupplägg” var vi minst sagt skeptiska. Men av alla kreatinprodukter vi har sett som påstår sig vara mer effektiva än vanligt kreatinmonohydrat levererar faktiskt RAW Extreme Creatin. Vi är dock inte överexalterade över produkten eftersom den använder betydligt mindre alfa-liponsyra än studien som vi länkade till ovan, men det finns ändå anledning att tro att detta faktiskt kommer transportera mer kreatin till dina muskler än vanligt monohydrat. Framförallt i kombination med OPC (Oligomeriska proantocyaniner). Du bör dock vara villig att betala extra för produkten jämfört med vanligt monohydrat.

299,00 kr

8.3Expertbetyg
Sammanfattning

Ingredienser
8
Effektivitet
8.5
Pris
6
Smak
8
Fördelar
  • Bättre än kreatinmonohydrat
  • Bra kombination av ingredienser
  • Pålitligt företag står bakom produkten
Nackdelar
  • Dyrare än kreatinmonohydrat
  • Tveksamt om priset motsvarar effekten

BästiTest24
Logo
Enable registration in settings - general