Bäst i test: Bästa mobilabonnemang

De bästa mobilabonnemangen för familjer och privatpersoner. Allt från fri surf till billiga alternativ

När som helst är det bra att se till att du har en av de bästa mobilabonnemangen till din telefon. Men med de nya telefonerna som kommer i höst, inklusive iPhone 13 kanske du är ute efter ett nytt mobilabonnemang tillsammans med den nya telefonen.

Senast uppdaterad: 2021-09-06

BÄSTA MOBILABONNEMANGEN: SNABBLÄNKAR

Bästa billiga mobilabonnemang: Fello
Bästa täckningen: Fello
Bästa mobilabonnemang med fri surf till ett lågt pris: Chilimobil
Bästa familjeabonnemanget: Tre

Det finns verkligen en uppsjö av alternativ när det gäller mobilabonnemang, med telefonoperatörer som erbjuder allt från obegränsad surf till lågprisabonnemang. Men att hitta det bästa mobilabonnemanget är inte lika lätt som att välja det billigaste abonnemanget hos de bästa mobiloperatörerna. Om du vill köpa en mobil ihop med ett abonnemang måste du, förutom själva priset, överväga vilka telefoner som säljs av vilka operatörer och hur täckning och surfhastigheter är i det område där du kommer att använda din telefon mest.

För att göra beslutet enklare har vi gått igenom alla abonnemang från både de stora mobiloperatörerna och mindre operatörer för att skapa en lista över de bästa mobilabonnemangen för alla möjliga behov. Du hittar våra bästa val och lite bra råd om hur du väljer det bästa abonnemanget för dig.

Hur du väljer det bästa mobilabonnemanget

Priset är självklart en viktig faktor när du letar efter de bästa mobilabonnemanget, särskilt om du skaffar ett abonnemang ihop med andra i din familj. De flesta stora operatörerna erbjuder rabatter när du lägger medlemmar i ett familjeabonnemang, du bör därför jämföra den totala kostnaden för ditt abonnemang baserat på antalet familjemedlemmar som behöver ett abonnemang.

Mobilabonnemang handlar dock om mer än bara summan på fakturan vid varje månadsslut. Du måste också se vilken operatör som erbjuder den bästa täckningen i ditt område och om de erbjuder en ny telefon ihop med abonnemanget. Ett tips som vi brukar ge inför ett operatörsbyte är att fråga vänner, grannar och medarbetare, som använder en operatör som du eventuellt är intresserad av, hur deras täckning är i ditt hem och på jobbet.

På tal om att byta operatör, de stora mobiloperatörerna är alltid villiga att erbjuda lite extra för att få dig att byta till dem. Dessa erbjudanden kan variera och även återkomma, vi föreslår därför att du håller koll på alla operatörers erbjudanden, gärna ett tag innan du tänker byta, eftersom du kan hitta sätt att spara lite extra pengar.

Mobiloperatörer har spenderat de senaste åren på att bygga ut sin 5G -täckning och om du har rätt 5G-mobil kan du dra nytta av snabbare hastigheter om en operatör erbjuder 5G i ditt område. Tre erbjuder 5G med sitt 3Flexibel-abonnemang (abonnemang med minst 15 GB surf i månaden), och Telenor har liknande upplägg, man måste dock teckna sig till ett abonnemang med minst 30 GB surf i månaden. Telia har tidigare krävt att du tecknar dig för det dyraste mobilabonnemanget, med fri surf, för att få tillgång till 5G, men nu räcker det att man tecknar ett abonnemang med minst 2 GB surf i månaden.

Vilket mobilabonnemang behöver jag?

Som du kan förvänta dig finns det inget enkelt svar på detta och frågan handlar mer om vad som är det bästa abonnemanget för dig. Och då behöver vi räkna med ett antal faktorer.

För dem som letar efter ett billigt mobilabonnemang finns det några operatörer som erbjuder abonnemang till ett så pass lågt pris som under 100 kr i månaden. Bland dessa är Vimla, Hallon och Fello bland våra favoriter. Med dessa får du även tillgång till täckning från de stora operatörerna. Vimla använder nämligen i Telenors nät, Hallon använder Tres och Fello går i det alltid så stabila Telia-nätet.

Om du ofta streamer Youtube, Netflix eller Twitch och gillar att lyssna på musik i telefonen eller bara generellt använder rejält med surf är ett abonnemang med fri surf ett utmärkt sätt att klara vardagen utan att behöva oroa sig för att surfen ska ta slut, särskilt när 5G blir allt vanligare.

Familjeabonnemang är ett utmärkt sätt att spara pengar på, särskilt eftersom många operatörer erbjuder rabatter när du lägger till fler familjemedlemmar i ditt abonnemang. Det kommer inte vara någon överraskning att detta är helt rätt alternativ för den genomsnittliga familjen.

Om du helt enkelt är ute efter ett så lågt pris som möjligt kan operatörer inklusive Hallon och Fello erbjuder riktigt låga priser om du inte har något emot att offra lite surfmängd.

Realistiskt sett brukar mobilabonnemang passa in under en av dessa kategorier: billigt, kontantkort, familj, fri surf, barn eller senior. Om du räknar ut vilken kategori du bör hamna inom kan du begränsa din sökning drastiskt.

Lågprisoperatörer och stora operatörer: Vad är skillnaden?

Lågprisoperatörer är ett konstigt koncept där utbudet av operatörer har ökat något enormt under senare år, men de erbjuder ett utmärkt sätt att få ett mobilabonnemang billigt. Så vad är de och hur skiljer de sig från de stora operatörerna.

För det första är det viktigt att nämna de stora operatörerna i Sverige. Dessa är: Telia, Telenor, Tele2 och Tre. Det finns mindre operatörer som skulle kunna läggas till i den gruppen, dock är de så pass små, med sämre täckning att de i dagsläget inte har några lågprisoperatörer som går i deras nät. Dessa operatörer använder sina egna master och bygger sina egna regionala mobilnät.

Lågprisoperatörerna är å andra sidan varumärken som inte äger eller bygger sina egna mobilmaster, istället “köper de in sig” hos någon av ovannämnda operatörer. Detta gör att de kan vara mycket billigare än de stora operatörerna, men det betyder också att de är de första som får begränsningar i sin service när nätverket används som mest. Exempel på sådana tillfällen när man kan uppleva störningar i nätet är vid konserter eller idrottsevenemang där många personer samlas på samma plats och använder samma mobilmast.

Lågprisoperatörerna är också mycket mindre benägna att erbjuda 5G (även om det håller på att förändras).

De största aktörerna bland lågprisoperatörer:

 • Vimla: Använder Telenors mobilnät
 • Hallon: Använder Tres mobilnät
 • Fello: Använder Telias mobilnät
 • Fibio: Använder Telenors mobilnät
 • Halebop: Använder Telias mobilnät
 • Penny: Använder Tele2s mobilnät
 • Chilimobil: Använder Tres mobilnät
 • Halebop: Använder Telias mobilnät

De bästa billiga mobilabonnemangen

De bästa abonnemangen som kostar så lite som möjligt

Fello – 2GB

95 kr/mån
Den billigaste operatören som dessutom har bäst täckning.
9.8Expertbetyg
Bäst & Billigast

Samma täckning som Telia till ett oslagbart pris!

Fördelar
 • Billigast av alla operatörer
 • Bäst täckning
 • 2GB ger tillgång till viss surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS och MMS
Nackdelar
 • Inget abonnemang för dig som vill surfa mycket och streama ljud och bild.

Fello är den billigaste operatören som dessutom går i det nät som har bäst täckning i Sverige, nämligen Telias nät. Med 2GB surf i månaden går det bra att surfa runt på diverse webbsidor.

Är du däremot ute efter abonnemang som tillåter streaming av ljud och bild, exempelvis Spotify, Storytel, SVTPlay eller Youtube bör du välja ett abonnemang med betydligt mer surf.

Du bör i stället kolla på vår lista över de allmänt bästa mobilabonnemangen.


Hallon – 4GB

29 kr/mån 99 kr/mån
29 kr/mån de första tre månaderna, sedan 99 kr/mån
Du som bor i ort med bra täckning från Tre är detta operatören för dig.
9.3Expertbetyg
Knappa tvåan erbjuder 4GB surf

Med dubbelt så mycket surf som Fello går det även att streama en del

Fördelar
 • 4GB surf ger utrymme för video- och musikstreaming
 • Tres täckningsområde
 • Välkomsterbjudande: 29 kr/mån i tre månader
 • Fria samtal
 • Fria SMS och MMS
Nackdelar
 • Allmänt sämre täckning än Telia

De olika operatörernas täckning skiljer sig mycket beroende på var i landet man bor. Telia har den allmänt bästa täckningen men det betyder dock inte att de har bäst täckning överallt. Till exempel så finns det stora områden i norra delen av landet där Tre har betydligt bättre täckning än Telia. I dessa områden kan ett abonnemang från Hallon passa ypperligt då Hallon går i Tres nät.

Hallon passar även dig som vill hålla nere din månadskostnad samtidigt som du vill kunna streama lite musik, ljudböcker eller video.


Vimla – 3GB

50 kr/mån 100 kr/mån
50 kr/mån de första fyra månaderna, sedan 100 kr/mån
Med lång tid på marknaden och Telenor i ryggen är detta ett bolag för dig som vill ha en låg månadskostnad men samtidigt få likvärdig service som en stor operatör erbjuder.
9.1Expertbetyg
Också bra

3GB i Telenors nät innebär stabil service med god täckning

Fördelar
 • Bra täckning i hela Sverige
 • Bra kundservice
 • Dotterbolag till Telenor
 • Välkomsterbjudande: 50 kr/mån i fyra månader
 • Fria samtal
 • Fria SMS och MMS
Nackdelar
 • 3GB är oftast för lite för att streama video under en längre tid

I kampen om kunder gör verkligen inte Vimla bort sig. Som vår personliga favorit tar det emot att sätta dem på en tredjeplats, men i kampen om att vara billigast blir detta en korrekt placering.

Hos Vimla får man bra kundservice som är snarlik de stora operatörernas, den största anledningen till detta borde vara att Vimla är ett dotterbolag till Telenor som har översyn över verksamheten.

Om du tecknar ett abonnemang nu får du dessutom 30 GB extra surf som du får ta med dig i upp till 12 månader.


De allmänt bästa mobilabonnemangen

De bästa abonnemangen från lågprisoperatörer

Chilimobil – Fri surf

349 kr/mån
Med fri surf till ett oslagbart pris slipper du tänka på om du använt för mycket surf någon månad, det är bara att surfa på.
9.8Expertbetyg
Obegränsad surf för under 350 kr/mån

För dig som vill slippa tänka på hur mycket du surfar

Fördelar
 • ALLT FRITT!
 • Fri surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS och MMS
Nackdelar
 • Tres nät innebär sämre täckning i vissa delar av landet

Vill du kunna surfa utan att tänka på hur mycket surf du har kvar en viss månad? Har du barn som surfar mycket vars surf brukar ta slut vid varje månadsslut? Då är troligtvis Chilimobil – Fri surf lösningen för dig.

Med Chilimobil – Fri surf får du nämligen helt obegränsad surf till ett väldigt bra pris, 349 kr i månaden. Det finns ingen annan operatör som kommer i närheten av en så pass bra deal.

Den enda varningen vi vill ge er att Chilimobil använder Tres nät, Tre har fortfarande Sveriges minsta täckningsområde, dock har de stora täckningsområden där alla andra operatörer inte har någon täckning alls. Om du bor på landsorten bör du därför kontrollera Tres täckning i just ditt område innan du tecknar dig för ett abonnemang.

Du kan kontrollera Tres täckning här: Tres täckningskarta


Chilimobil – 100GB

279 kr/mån
Chilimobil kniper även andraplatsen, för endast 279 kr i månaden får du hela 100GB att surfa för.
9.2Expertbetyg
100GB surf i månaden, behöver du mer?

Streama video i upp till 200 timmar i månaden

Fördelar
 • 100GB data i månaden
 • Fria samtal
 • Fria SMS och MMS
Nackdelar
 • Sämre täckning på landsorten

Om du vet att du inte streamar video i mer än 200 timmar i månaden (ca. 6,7 timmar per dag i standardupplösning) behöver du inte mer än 100 GB. Chilimobil kniper även andraplatsen då konkurrenterna inte erbjuder i närheten av lika mycket surf för ungefär samma pris. Jämför med tredjeplatsen nedan.


Karma Mobil – 40GB

239 kr/mån
Få din ålder i procentuell rabatt under de två första månaderna
Allt handlar om hur mycket surf du behöver och vilken operatör som erbjuder bäst täckning i ditt område.
8.8Expertbetyg
40GB surf och få din ålder i rabatt

Karma Mobil erbjuder ett annorlunda upplägg med ålderrabatt de första två månaderna

Fördelar
 • Åldersrabatt
 • Telenors täckning
 • Fria samtal
 • Fria SMS och MMS
Nackdelar
 • Ny operatör som inte etablerat sig på marknaden

Karma Mobil är en ny operatör som erbjuder bra priser i Telenors stabila nät. 40 GB räcker långt för de flesta, för 239 kr i månaden kommer du dessutom billigt undan.

Du får även din ålder i procentuell rabatt under de två första månaderna vilket innebär att om du exempelvis är 40 år får du 40% rabatt på ditt abonnemang. 40 procent på 239 kronor är 95,60 kr. Det innebär att en som är 40 år gammal betalar 143,40 kr för sitt 40GB-abonnemang under de två första månaderna.

Vi vill gärna veta vad du tycker

Lämna en kommentar

Bäst i Test 24
Logo
Enable registration in settings - general