Bäst i test: Bästa luftrenare

Vi har testat dussintals modeller. Vissa sopade konkurrenterna av banan medan andra helt enkelt sög.

Om du är pollenallergisk kan våren med sina värmande temperaturer och blommande blommor vara både en vacker tid på året och en tråkig påminnelse om att säsongsallergier har en tendens att lägga sordin på vardagen.

Att stänga sina fönster och använda luftkonditioneringen kan hjälpa till att hålla några av allergenerna utifrån på avstånd, men föroreningar som finns inomhus, exempelvis damm och mögel, är alltid närvarande i vår vardag. Och utan cirkulation genom ditt hem kan luftföroreningar inomhus nå koncentrationer fem gånger högre än utomhus. En bra luftrenare kan minska några av dessa föroreningar och hjälpa dig att andas lättare.

De bästa luftrenarna vi har testat kan ta bort små partiklar från din luft, antingen vid hög eller låg hastighet. De kan göra det med en relativt låg ljudnivå, vilket är bra eftersom de arbetar dygnet runt.

I andra änden av spektrat kan man konstatera att de sämsta luftrenarna på vår lista kämpar för att rengöra luften vid både låga och höga hastigheter. Dessutom har de ofta en dålig prestanda när det gäller att ta bort partiklar som rök och damm, lägg därtill att de för mycket väsen av sig vilket kan vara besvärande i ett vardagsrum.

För att testa luftrenare injicerades rök- och dammpartiklar i en sluten kammare för att sedan mäta hur bra varje modell tog bort partiklar mellan 0,1 och 1 mikron. (Människohår har en diameter på 100 mikron.) En partikelräknare användes för att mäta förändringen i partikelkoncentration när luftrenaren kördes i 15 minuter med högsta hastighet och sedan med en lägre hastighet. Eftersom dessa är igång både dag och natt mäter vi bullernivåer, i decibel, vid varje hastighet och beräknar årliga driftskostnader för filterbyten och energianvändning för att köra maskinen 24 timmar om dygnet.

De tre toppmodellerna i vårt test av luftrenare får ett utmärkt eller mycket bra betyg för partikelreduktion vid låg hastighet samtidigt som bullret är minimalt. (Dessa klarade även höghastighetstestet, liksom många modeller.)

Här är en närmare titt på de tre bästa luftrenarna vi testade, följt av den sämsta.


De bästa luftrenarna

Vår topplista bland alla luftrenare

Blueair Classic 605

5 490,00 kr
För dig som har pengarna att lägga är detta luftrenaren som gör jobbet för villor och lägenheter av större storlek.
9.8Expertbetyg
Vår testvinnare

Effektiviteten i denna enhet lämnar ingen besviken

Fördelar
 • Grymt effektiv
 • Tystgående
 • WiFi-anslutning
Nackdelar
 • Dyr
 • Tung

Den här maskinen kan verkligen rengöra ett rum. Det är en av två modeller (tillsammans med Blueair 221) som kammar hem utmärkta poäng för partikelborttagning vid både hög och låg hastighetsinställning. Den låter knappt någonting i låga hastigheter, men den låter däremot en del vid hög hastighet. Vid hög hastighet rensar den luften snabbt, men du kommer knappast vilja vara i rummet medan det gör det, särskilt om du försöker ha en konversation eller tittar på TV. Självklart är det så att smakar det så kostar det. Det är en av de dyraste luftrenarna i våra tester och då räknar vi bara inköpskostnaden. Filterbyten och elanvändning kommer att kosta cirka 2 000 kr per år. Maskinen väger hela 13,6 kg men har hjul som gör det enkelt att flytta maskinen från rum till rum. Enligt tillverkaren har luftrenaren en kapacitet på 72 kvadratmeters yta.

Med hjälp av WiFi-anslutningen kopplar du upp dig mot luftrenaren där du med hjälp av appen ”Blueair Friend” enkelt styr din luftrenare likväl som läser av data, både i nutid och historisk.


Blueair BLUE PURE 221

2 480,00 kr
Samma grymma tillverkare som Classic 605:an men till ett snällare pris. Detta är luftrenaren för dig som är ute efter en enhet i mellansegmentet.
9.4Expertbetyg
Andraplatsen

Luftrenaren för dig som vill ha toppresultat utan att behöva tömma plånboken

Fördelar
 • Bäst i mellansegmentet
 • Samma höga kvalité som Classic 605
 • Överkomligt pris
Nackdelar
 • Inga hjul eller bärhandtag
 • Samma årskostnad som dyrare modeller

Blue Pure 221 är en av endast två modeller som får utmärkta poäng för partikelborttagning vid både hög och låg hastighetsinställning. Den är inte lika tyst som vår testvinnare på låghastighetsinställningen men den är inte lika bullrig i höghastighetsinställningen heller. Den kostar ungefär hälften av priset jämfört med testvinnaren men dess årliga kostnader är ungefär detsamma, ca. 2 000 kr för filter och elkonsumtion. Den klarar av att rengöra en luftutrymme på upp till 50 kvadratmeter men den kan vara jobbig att flytta runt i hemmet eftersom den 7,2 kg tunga maskinen inte har ett bärhandtag eller några hjul. När det är dags att byta filter indikerar en LED-lampa genom att blinka, den här modellen har också ett maskintvättbart tygförfilter (en slags strumpa som man träder över maskinens nedre halva som finns i fem olika färger) för att fånga större partiklar så som husdjurshår vilket förlänger livslängden på huvudfiltret.


Coway AP-1008CH

2 790,00 kr
Användarfavoriten AP-1008CH hittar även in på vår topplista. Med förtjusande design och tilltalande prestanda gör den ingen besviken.
9.1Expertbetyg
Också bra

Passar utmärkt för dig som tänker använda den i mellanstora rum

Fördelar
 • Snygg design
 • Effektiv i mellanstora rum
 • Lättanvänd
Nackdelar
 • Inte optimal för större ytor
 • Låter mycket vid högt luftflöde

Coway AP-1008CH har på kort tid blivit en användarfavorit i många svenska hem och det är lätt att förstå varför. Med en mjuk och rund design kan den lätt bli en inredningsdetalj som man vill visa upp i stället för att gömma den i ett hörn som många andra traditionellt sätt gör. Dess energisnåla konstruktion i kombination med att filtren enbart behöver bytas ut var 30:e månad gör att den även är billig i drift i jämförelse med de andra luftrenarna i våra tester. Det enda som egentligen drar ner betyget något är att den inte klarar av större ytor som våra andra testvinnare gör. Du som har ett rum på ca. 17 kvadratmeter som du vill rensa från partiklar behöver inte leta längre. Coway AP-1008CH är valet för dig!


De sämsta luftrenarna

Bottennappen att undvika

Andersson Luftrenare APF 2.0

990,00 kr
Högljudd och med ett mediokert resultat gör att det finns fog för att använda det gamla slitna uttrycket: ”Du får vad du betalar för”.

Andersson APF 2.0 får ett dåligt resultat i vårt test för partikelborttagning vid låg hastighet och får ett knappt godkänt betyg vid hög hastighet. Det vi kan konstatera är att denna apparaten saknar förmåga att minska luftburna partikelföroreningar. Kostnaden i inköp är i skrivande stund 990 kronor, plus 299 kronor var 6:e månad vid byte av trestegsfiltret. Andersson säger att renaren kan hantera rum på upp till 14 kvadratmeter. Enligt våra tester uppskattar vi att denna siffra är något i överkant.

Vi vill gärna veta vad du tycker

Lämna en kommentar

Bäst i Test 24
Logo
Enable registration in settings - general