Bäst i test: Bästa kapselmaskin

Slutsats
Fördelar
Nackdelar
Specifikationer
 
BÄST I TEST
Nespresso Gran Lattissima
Nespresso Gran Lattissima
Se bästa erbjudande
Slutsats
Kapselmaskinernas Roll-Roys ger dig allt du kan tänkas behöva av en espresso-maskin. Allt i en väldigt lyxig förpackning.
Fördelar
Stilren
Förvånansvärt liten
Starkt pumptryck
Inkluderad mjölkskummare
Nackdelar
Dyrare än många konkurrenter
Specifikationer
Pumptryck: 19 bar
Vattentank: 1,3 liter
MEST PRISVÄRd
Nescafe Dolce Gusto Mini Me
Nescafe Dolce Gusto Mini Me
Se bästa erbjudande
Slutsats
Nescafes utbud av kapslar är oslagbart. Bredden på kapselsortimentet är en av flera faktorer som gör denna maskinen till den mest prisvärda.
Fördelar
Lättanvänd
Hållbar konstruktion
Brett utbud av kaffe och andra varma drycker
Nackdelar
Högljudd
Specifikationer
Pumptryck: 15 bar
Vattentank: 0,8 liter
POPULÄRASTE VALET
 Nespresso Citiz & Milk
Nespresso Citiz & Milk
Se bästa erbjudande
Slutsats
Med hämtad inspiration från 50-talet blir denna ultramoderna kapselmaskin den nya favoriten i köket. Både som inredningsdetalj och som givare av smaksensation.
Fördelar
50-tals design
Inbyggd mjölkskummare
Snabb uppvärmning (25 sek)
Nackdelar
Nespressos maskiner har något sämre kaffesortiment än andra konkurrenter
Specifikationer
Pumptryck: 19 bar
Vattentank: 1 liter
ANVÄNDARFAVORITEN
Nespresso Essenza Mini C30
Nespresso Essenza Mini C30
Se bästa erbjudande
Slutsats
Detta är kapselmaskinen för dig som vill brygga gott kaffe utan att lägga ut mer än nödvändigt på maskinen.
Fördelar
Snabb
Snygg
Kompakt
Lätt att rengöra
Nackdelar
Ont om plats till använda kapslar
Liten vattenbehållare
Specifikationer
Pumptryck: 19 bar
Vattentank: 0,6 liter
BÄSTA BUDGETVAL
Nescafe Dolce Gusto EDG160
Nescafe Dolce Gusto EDG160
Se bästa erbjudande
Slutsats
Att kunna nyttja sina Zoegas-kapslar i en maskin som kostar under 500 kr gör i sig att den förtjänar utmärkelsen ”Bästa budgetval”. Att den sedan även är urtjusig med en futuristisk look gör inte saken sämre.
Fördelar
Läcker design
Kompatibel med Zoegas kapslar
Många kaffesorter att välja mellan
Nackdelar
Ofta slutsåld hos återförsäljare
Specifikationer
Pumptryck: 15 bar
Vattentank: 1,2 liter

De bästa kapselmaskinerna gör att du inte behöver krångla med att köpa kaffebönor och mala dem. En kapselmaskin kan vara ett tveksamt inköp för vissa på grund av högre kostnader jämfört med färdigmalet kaffe och den potentiella miljöpåverkan som de använda kapslarna har, så vi skulle inte ens kalla den bästa kapselmaskinen för den bästa kaffebryggaren, men å andra sidan är kaffe genom en kapsel väldigt bekvämt.

Om vi ska vara helt öppna och transparenta är det värt att nämna att varje kapsel innehåller exakt en kopp kaffe och kapslarna går de facto att återvinna, med andra ord är problemet med miljöpåverkan inte så stor som det kanske kan verka. Nespresso driver till exempel sin egen återvinningsservice, man fyller helt enkelt den medföljande påsen de ger dig med använda kapslar och skickar tillbaka den med posten eller lämna den på ditt närmaste Nespresso-inköpsställe. Lavazza har valt en annan lösning, de har gradvis slutat tillverka sina kaffekapslar i plast till förmån för komposterbara.

Kapselmaskiner ger också konsekventa, (förhoppningsvis perfekta enligt din smak och tycke) resultat som annars är svåra att uppnå med hjälp av vanliga espressomaskiner och de flesta vanliga kaffebryggarna. Med en kapselmaskin stoppar du helt enkelt i kapseln, trycker på knappen och ut kommer strilande starkt svart guld, toppat med rejäl crema, lika bra resultat varje gång.

Hur man köper den bästa kapselmaskinen

En viktig detalj när man köper en kapselmaskin är att man även binder sig till ett eller flera specifika kaffemärken. Efter att ha provat alla de stora kapselmärkena är vårt favoritmärke Zoegas (från 2,70 kr/kapsel) som använder Nescafés kapselsystem, följt av Löfbergs (från 3,70 kr/kapsel) som använder Caffitalys kapselsystem. Gevalia (från 2,20 kr/kapsel) som använder Nespressos kapselsystem tar tredjeplatsen för att deras kapslar är små i kombination med att Gevalia står sig dåligt mot både Löfbergs och framför allt Zoegas. För att bevisa detta skar vi upp en Nescafé- och en Nespresso-kapsel och mätte innehållet. Nescafés kapsel innehöll 5 gram kaffe medan Nespressos enbart innehöll 4 gram.
Nespressos Vertuo-system är dock en helt annan ”femma”. Istället för bara en standardstorlek på kapseln använder det systemet fem olika för att tillgodose ett brett utbud av kaffepreferenser: Espresso, Dubbel Espresso, Gran Lungo, Mugg och extra stor Alto. Vertuos espressokapsel i standardutförande väger 7 gram i stället för föregångarens 4 gram.

Om du gillar att tillaga en god kopp kaffe latte eller cappucino är det även viktigt att tänka på vilket mjölkalternativ du väljer. Vi går igenom detta mer på djupet nedan i den här artikeln, kort sagt finns det tre olika alternativ för dig som föredrar ditt kaffe med skummad mjölk: Automatisk skumning, skumtillbehör och ångstav.

 • Ångstav är utan tvekan det bästa alternativet, det krävs dock både god kunskap och manuell tillredning för att kunna använda en ångstav på ett tillfredställande sätt.
 • Det näst bästa alternativet är automatisk skumning, gärna med pip så du slipper slå i mjölken själv efter tillredning. Du köper vanlig mjölk och häller den i skummaren, maskinen fixar resten.
 • Det som vi absolut inte rekommenderar är de maskiner som använder skumtillbehör, det är enkelt förklarat maskiner som även erbjuder skummad mjölk i kapslar, där mjölken kommer ifrån skummjölkspulver, detta ger ett klart sämre resultat jämfört med alternativen.

Hur fungerar kapselmaskiner?

Kapselmaskiner kombinerar bekvämligheten som snabbkaffe erbjuder med kvaliteten och smaken av en perfekt brygd kopp kaffe. Färskmalda bönor som är förseglade inuti kapslar, funktionen är densamma som en espressomaskin. När kapseln har placerats i kapselmaskinen stänger du locket, då perforeras hål i kapseln så att vatten kan pressas igenom med tryck och på så sätt extraheras kaffet.

De flesta Nespresso-maskinerna säljs ihop med ett urval av deras kapslar så att du kan prova sortimentet innan du förbinder dig att köpa en viss mängd av samma kapslar.

Vilka kaffemärken använder vilka kapselmaskiner?

Alla kaffemärken som erbjuder sitt kaffe i kaffekapslar måste välja vilket system deras kaffe ska erbjudas till, i Sverige finns det tre stora märken som erbjuder sitt kaffesortiment även i kapselformat, du ser vilka märken och kapselmaskiner de erbjuds till nedan:

 • Zoegas = Nescafé
 • Löfbergs = Caffitaly
 • Gevalia = Nepresso

Om någon av ovanstående kaffemärken är en av dina favoriter kanske ditt val av kapselmaskin redan har blivit lite enklare?

Kan jag återvinna kaffekapslar?

Kapselmaskiner kombinerar bekvämligheten som snabbkaffe erbjuder med kvaliteten och smaken av en De flesta kapslarna är nu lätta att återvinna. Både Lavazza och Nespresso har sina egna återvinningsställen i hela landet (du kan söka på nätet efter platser nära dig), Nespresso-kapslarna kan även återvinnas genom att lämna tillbaka de använda kapslarna till den butiken du köpte dem i.

Behöver jag köpa en kapselmaskin med mjölkskummare?

Många kapselmaskiner har antingen en mjölkskummare, en ångstav eller säljer en skummare separat som tillval. Denna lista innehåller en mängd olika alternativ och modeller.

De tre alternativen är:

Automatisk skumning: Maskiner med automatiska skummare har program som låter dig skumma mjölk eller göra en cappuccino med en knapptryckning. Detta görs i en behållare som hör till maskinen, vanligtvis gjord av plast eller glas. Vissa behållare har också en justerbar pip som häller den skummade, varma mjölken direkt i din mugg.

Skumtillbehör: Till skillnad från automatiska skummare är dessa tillbehör separerat och måste slås av och på manuellt. Vissa skummar även kall mjölk för att göra iskaffe.

Ångstav: Ångstavar är ovanliga på kapselmaskiner men är desto vanligare på espressomodeller. De ger kaffeälskare mer kontroll över mjölkens konsistens, så att de kan skapa ett fint och glansigt mikroskum, perfekt för att skapa lattekonst.

En bra början i att välja sin kapselmaskin är att välja vilket märke man ska köpa ifrån, det är nämligen så att svenska kafferosterier har slutit avtal med specifika kapselmaskintillverkare. Om du exempelvis gillar Löfbergs är det en kapselmaskin från Caffitaly du ska leta efter medan du ska leta efter en kapselmaskin från Nescafé Dolce Gusto om du gillar att dricka Zoegas.

Nespressos kapselmaskiner

 • Kapslarnas prisintervall: 3-4 kr (eget märke), kompatibla kapslar 1,30-3,90 kr, Gevalia 2,20 kr
 • Finns att köpa: Nätbutiker, på nespresso.com, lokala matvarubutiker över hela Sverige
 • Kapselmaskinens pris: 759-5 399 kr
 • Kaffemärken som tillverkar kapslar till maskinerna: Gevalia, Espresso House

Du kan köpa Nespresso-maskiner från en rad olika tillverkare, inklusive DeLonghi, Krups och Magimix med massor av stilar, färger och storlekar att välja mellan. De dyrare modellerna inkluderar en inbyggd mjölkskummare eller ångstav medan billigare kan köpas med mjölkskummare som tillbehör för cirka 500 kr.

Nespressos egna märke tillgodoser nästan varje kaffedrickare i form av styrka och smak, inklusive kaffe med specifikt ursprung och specialutgåvor. Du kan också köpa ett brett utbud av Nespresso-kompatibla kapslar i matvaruaffärer, stormarknader och online för de flesta Nespresso-maskinerna. Bland kända kafferosterier märks Gevalia, Espresso House och Lavazza.

Nespresso säljer även maskiner i sin Vertuo-line-serie, till dessa maskiner fungerar enbart de större Vertuo-kapslarna. Dessa finns i tre olika storlekar och försöker tillgodose dem som gillar större kaffestorlekar.

Kan man återvinna Nespresso-kapslar?

Nespressos egna kapslar är tillverkade av aluminium. Det smidigaste sättet att återvinna sina Nespresso-kapslar på är helt enkelt att slänga dem i sin lokala metallåtervinning. Man behöver inte rensa kapseln från kaffesump, det går bra att återvinna den som den är.

De flesta av de Nespresso-kompatibla kapslarna är också gjorda av aluminium och går därför att återvinna på samma sätt som originalkapslarna. Säkerställ dock att så är fallet innan du slänger dem på din lokala återvinningsstation.

Nescafé Dolce Gustos kapselmaskiner

 • Kapslarnas prisintervall: 2,70-7,50 kr (eget märke), kompatibla kapslar 2-3,70 kr, Zoegas 2,70-3,70 kr
 • Finns att köpa: Större butikskedjor över hela Sverige och i internetbutik
 • Kapselmaskinens pris: 550-999 kr
 • Kaffemärken som tillverkar kapslar till maskinerna: Zoegas

De flesta Dolce Gusto-maskinerna tillverkas av antingen DeLonghi eller Krups, under märket “Nescafé Dolce Gusto”. Utbudet av drycker är brett och innehåller alternativ för icke-kaffedrickare som te och varm choklad. Mjölkiga drycker kräver en extra mjölkkapsel, tillverkad av torrmjölk, eftersom det inte finns något ångrör eller mjölkskummare på Dolce Gusto-maskiner.

Några billigare kompatibla kapslar är från kaffetillverkaren Café René.

Kan man återvinna Nescafé Dolce Gusto-kapslar?

Dolce Gusto driver ett återvinningsprogram som de kallar TerraCycle. Man går med i programmet genom att skapa ett gratis konto på terracycle.com, när man har samlat valfri mängd kaffekapslar lämnar man in dessa till sitt närmaste Postnord-ombud.

Caffitalys kapselmaskiner

 • Kapslarnas prisintervall: 3,90 kr (eget märke), Löfbergs 3,70-3,90 kr
 • Finns att köpa: Nätbutiker, utvalda specialaffärer
 • Kapselmaskinens pris: 499-1 475 kr
 • Kaffemärken som tillverkar kapslar till maskinerna: Löfbergs

Caffitalys kapslar täcker, sitt smala utbud till trots, ett brett spektrum av varma drycker, till exempel Cloetta Original, Plopp varm chokladdryck och kaffedrycker i kaféstil.

De enda kompatibla kapslarna som finns tillgängliga i Sverige för Caffitaly är Löfbergs och Cloetta, är du en inbiten Löfbergs-drickare blir det dock ett enkelt val.

Kan man återvinna Caffitaly-kapslar?

Töm kapslarna från sump och återvinn plastkapseln som plastförpackning.

Vi vill gärna veta vad du tycker

Lämna en kommentar

Bäst i Test 24
Logo
Enable registration in settings - general