Bäst i test: Bästa hundförsäkring

Alla som någonsin har tagit en sjuk eller skadad hund till veterinären vet hur dyrt veterinärvård kan vara. Det är i sådana situationer det kan vara till stor hjälp att ha ett ekonomiskt skyddsnät att falla tillbaka på. Det är också i dessa situationer du inte ska behöva bestämma mellan din hunds hälsa och din familjs ekonomiska välbefinnande.

Som en relativt ny försäkringsform, (den första husdjursförsäkringen utfärdades år 1982), är husdjursförsäkring inte lika välkänd som andra typer av försäkringar, så som bostads-, rese- eller livförsäkringar. I våra opartiska betyg bland de bästa husdjursförsäkringsbolagen strävar vi efter att hjälpa dig att välja det bästa försäkringsbolaget för ditt husdjur, i just denna artikeln går vi specifikt igenom hundförsäkringar, och försöker reda ut exakt vad de täcker och inte täcker samt vilka faktorer som påverkar priset på en hundförsäkring.

De bästa hundförsäkringarna

ManyPets

4.9

4.5/5

Maximal ersättning för veterinärvård per år

30 000 kr, 60 000 kr, 140 000 kr

Valbar fast självrisk

0 kr, 1 500 kr,
3 500 kr

Valbar rörlig självrisk

15%, 25%

Erbjudande: Få upp till 20% tillbaka på din försäkringspremie med tillägget ”Pengarna tillbaka”.

ManyPets erbjuder hundförsäkring i världsklass. För dig som vill ha det allra bästa skyddet för din hund rekommenderar vi varmt deras Premium-försäkring. Kostnaden drar dock ner betyget något.

Tre försäkringar att välja på beroende på hur omfattande
skydd man önskar
X Långa handläggningstider
Billig basförsäkring
Mest omfattande Premium-försäkringen i Sverige?
Digital rådgivning via FirstVet
Utmärkta försäkringsvillkor

Lassie

4.5

4.3/5

Maximal ersättning för veterinärvård per år

30 000 kr, 60 000 kr, 150 000 kr

Valbar fast självrisk

1 500 kr, 3 500 kr

Valbar rörlig självrisk

15%, 25%

Tydliga och bra villkor gör att Lassie är en potentiell ny favorit hos hundägare, gamla som nya.

Kundtjänst alla dagar i veckan mellan 07-22 X Nya på marknaden betyder att de behöver bekänna färg när de skalar upp
Snabb kundtjänst och behandlingstider
Tre olika försäkringsnivåer att välja på: Mini, Mellan & Stor
Smidig app för att hålla reda på allt som har med försäkringen att göra
Gratis rådgivning via FirstVet

ICA Försäkring

ICA Försäkring logotyp

3.9

3.9/5

Maximal ersättning för veterinärvård per år

30 000 kr, 60 000 kr

Valbar fast självrisk

2 000 kr, 3 000 kr

Valbar rörlig självrisk

15%, 25%

Erbjudande: ICA Stammis-medlemmar får bonuspoäng på hela försäkringskostnaden.

Med endast en hundförsäkring erbjuder ICA Försäkring ett komplett försäkringsskydd till ett överkomligt pris i jämförelse med likvärda försäkringar.

Komplett försäkringsskydd där det mesta ingår X Endast ett försäkringsalternativ innebär dyrare försäkring för den som endast letar efter försäkring för veterinärvård
Endast 30 dagars väntetid på utbetalning
Byt till ICA Försäkring utan karenstid
Rådgivning via FirstVet mobil-app
ICA Stammis får bonus på hela försäkringskostnaden

Moderna

Moderna Försäkringar logotyp

Erbjudande: Samla flera försäkringar för att få upp till 20% i samlingsrabatt. Försäkringar som ingår: Bil-, hem-, villa-, djur- & barnförsäkring

3.5

3.5/5

Maximal ersättning för veterinärvård per år

30 000 kr, 60 000 kr, 90 000 kr

Valbar fast självrisk

1 100 kr, 2 200 kr,
4 000 kr

Valbar rörlig självrisk

15%, 25%

Moderna Försäkringar fick ett gott resultat tack vare sina bra priser och utan dolda avgifter och tveksamma villkor.

Tre försäkringsalternativ innebär en försäkring för alla plånböcker X Förändrade villkor har gjort en jättebra försäkring något sämre, (självrisk ändrad från 1 800 – 2 200 kr & själriskperiod ändrad från 365 till 180 dagar
Bra kundmottagande
Snabba handläggningstider
Kostnadsfria digitala besök via FirstVet mobil-app

Hur du väljer rätt hundförsäkring för dig

När du bestämmer vilket försäkringsbolag du ska välja för din hundförsäkring bör du ställa dig själv följande frågor:

 • Vilken typ av hundförsäkring behöver jag?
 • Kommer den att täcka eventuella framtida sjukdomstillstånd som drabbar min hund?
 • Hur hög är självrisken?
 • Hur högt är försäkringsbeloppet?

Den vanligaste typen av försäkring i vår ranking rör endast olyckor och sjukdomar. Medan många människor kan anta att rutinundersökning omfattas av en hundförsäkring, som ofta är fallet med exempelvis en tandvårdsförsäkring för människor, är hundförsäkring mer ett undantag än regeln. Om du väljer en veterinärvårds-försäkring kommer ingrepp som sterilisering och kastrering, chipning, avmaskning och vaccinationer inte att ingå.

Därefter bör du noga undersöka vilka tillstånd, diagnostiska tester och behandlingar som omfattas. Om du har en ras som är benägen för vissa ärftliga tillstånd, till exempel medfödda tillstånd eller höft- och armbågsdysplasi bör du kontrollera om försäkringsbolaget du är intresserad av täcker det. Notera att om ditt husdjur för närvarande uppvisar symtom eller tidigare har haft symtom på ett tillstånd kommer detta att betraktas som ett befintligt tillstånd och sannolikt inte täckas av något av försäkringsbolagen i vår rankning. Likt många olika typer av försäkringar vill du inte få reda på att något du förväntade dig skulle täckas av försäkring inte gör det, på den hårda vägen. Kontrollera även eventuella åldersgränser innan du ansöker, eftersom vissa försäkringsbolag inte försäkrar äldre hundar eller begränsar dem till vissa försäkringar där endast olycksfall täcks.

När du har läst igenom försäkringsvillkoren grundligt och kunnat konstatera att den täcker de saker din hund sannolikt kan behöva bör du kontrollera vilken typ av självrisk försäkringen innefattar. Självrisk är den summa pengar du betalar försäkringsbolaget innan din försäkring börjar täcka dina veterinärkostnader. I allmänhet erbjuder försäkringsbolagen i vår rankning två typer av självrisk: en fast och en rörlig självrisk.

En fast självrisk kan vara den typ du är mest bekant med. Det ses ofta bland traditionella försäkringar där du varje självriskperiod har en ny självrisk att betala innan din försäkring börjar täcka dina utgifter. Detsamma gäller för husdjursförsäkringar, där ibland hundförsäkringar. Om din hund hamnar hos veterinären flera gånger inom en självriskperiod, varje gång med olika skador eller sjukdomar, kommer en försäkring med enbart fast självrisk sannolikt att bli billigare. Om din hund ådrar sig en sjukdom som kommer att kräva vård under flera år men inte har några andra problem, kommer en försäkring med enbart rörlig självrisk sannolikt att bli billigare.

Medan du undersöker avtalsvillkoren eller försäkringsbolagen bör du även kontrollera vilket försäkringsbelopp försäkringen maximalt ersätter. I vår ranking finns det försäkringsbolag med årliga begränsningar och några med så pass höga begränsningar att det i det närmaste är obegränsat. Årliga gränser sätter ett tak för hur mycket din försäkring kommer att ersätta dig per försäkringsår.

Du kanske också bör undersöka om försäkringsbolaget du överväger låter dig anpassa din premier. Många försäkringsbolag tillåter försäkringstagare justera vissa aspekter av sin försäkring, till exempel självrisken, ersättningsgraden eller utbetalningsgränsen för att anpassa sin månadskostnad. När du sänker din utbetalningsgräns och återbetalningsprocent kommer dina premier att sjunka. Du kan också sänka dina premier genom att höja din självrisk.

Labradorvalp som ligger ner

 

 • Välj den typ av försäkring du behöver: Du kommer sannolikt att välja mellan en veterinärvårdsförsäkring, där dolda fel och livförsäkring ibland ingår och ibland är tillägg, i kombination med eventuell tilläggsförsäkring som täcker för tänder, medicin, rehabilitering m.m.
 • Undersök försäkringen för att se om den passar din hunds behov: Kontrollera om din hund ligger inom försäkringens åldersgränser. Om du äger en hundras som är mer utsatt för vissa skador bör du se till att försäkringen som du överväger kommer att täcka dessa eventuella extra behov.
 • Välj din föredragna typ av självrisk: I vår ranking är de två vanligaste typerna av självrisk en fast och en rörlig självrisk.
 • Välj önskat försäkringsbelopp: I vår ranking har försäkringsbolagen i allmänhet antingen ett årligt tak på försäkringsbelopp eller ett väldigt högt belopp som är i det närmaste obegränsat, för tillfället 150 000 kr.
 • Kontrollera om försäkringsbolaget erbjuder justerbara premier: Många försäkringsbolag låter dig anpassa dina premier genom att justera ditt försäkringsbelopp och självrisk.
 • Leta efter rabatter och erbjudanden: En vanlig rabatt som erbjuds är försäkring för personer som försäkrar fler än en hund.

Andra saker att överväga när du letar efter en hundförsäkring är tillgänglig kundservice och om det finns några tilläggsförsäkringar. Vissa försäkringsbolag i vår ranking erbjuder tilläggsförsäkringar så som trygghetsförsäkringar och rehabiliteringsförsäkringar (som täcker saker som hydroterapi, akupunktur och kiropraktisk vård). Granska också nivån på tillgänglig kundservice. De flesta försäkringsbolagen erbjuder kundservice via e-post, onlinechatt eller telefon. Vissa erbjuder även support via egen mobilapp.

Vad täcker hundförsäkringen?

De flesta hundförsäkringarna i vår ranking är utformade för att täcka din hund vid olyckor och sjukdomar, även vid akut veterinärvård. Det betyder att om din hund blir sjuk eller skadas på något sätt skulle försäkringen täcka några av dina veterinärkostnader.

Många hundförsäkringar täcker även ärftliga åkommor. Din hund får dock inte redan visat symptom på tillståndet, då kommer det troligtvis betraktas som en redan existerande åkomma.

Vanligtvis täcker försäkringsbolag inte befintliga åkommor. Det betyder att om din hund tidigare har diagnostiserats med ett tillstånd, eller om du har märkt symptom som är relaterade till tillståndet, kommer vården för det tillståndet inte att omfattas av din försäkring.

Vad ingår i grundförsäkringen?

Med grundförsäkring menar vi det som oftast ingår i ett försäkringsbolags basutbud, till minsta möjliga kostnad, som är fundamentet i varje hundförsäkring.

Veterinärvård

Veterinärvård är själva fundamentet i varje hundförsäkring, som namnet antyder ger denna försäkringspunkt dig ersättning när din hund behöver veterinärvård. Dessvärre täcks vanligtvis inte alla veterinärbesök av en veterinärvårdsförsäkring, om din hund inte är akut sjuk gör du därför bäst i att först ta kontakta med ditt försäkringsbolag för att kontrollera så att försäkringen täcker besöket, så att kostnaden inte kommer som en tråkig överraskning efteråt.

Exempel på olycksfall, komplikationer eller ingrepp som normalt inte täcks av veterinärvårds-försäkring:

 • Följdsjukdomar från värmeslag eller fästingbett
 • Tandsten, tandlossning
 • Kastrering

Dolda fel

Om din hund visar tecken på ett dolt fel som funnits sedan den blev veterinärbesiktigad som valp täcker Dolda fel-försäkringen för detta. Försäkringsbolaget kräver ofta att hunden ska ha varit försäkrad hos dem sedan minst 4 månaders ålder och framåt, utan avbrott.

Om ovanstående krav inte uppfylls går det ofta att få tillgång till Dolda fel-försäkringen trots allt, kravet brukar i dessa fall vara en karenstid om 12 månader från det att försäkringen tecknas.

Videosamtal med veterinär

Att prata med veterinären genom ett videosamtal i mobilen har blivit ett allt populärare verktyg att ta till för rådfrågning och lättare diagnostisering. De flesta försäkringsbolagen erbjuder detta helt gratis i sitt basutbud, ta kontakt med den veterinärstjänst som försäkringsbolaget har avtal med helt kostnadsfritt, så många gånger du själv behagar. Detta är ett väldigt bra verktyg om man vill ha råd inför ett eventuellt fysiskt veterinärbesök, är det en god idé att åka in till veterinären eller ska man avvakta? Kommer försäkringen täcka besöket eller ej?

Lycklig beagle går på grön äng

Typer av hundförsäkringar

 • Veterinärvårdsförsäkring: Dessa försäkringar täcker din hund om det skadas eller blir sjukt, detta är grundpelaren i alla hundförsäkringar.
 • Livförsäkring: Dessa försäkringar täcker om din hund skulle bli sjuk och avlida innan en viss ålder, vanligtvis är detta en tilläggsförsäkring.
 • Dolda fel-försäkring: Försäkringen täcker för dolda fel som upptäcks upp till ca. 3 års ålder och ger ersättning upp till ett visst belopp , vanligtvis mellan 30 000-150 000 kr. Dolda fel ingår oftast i en grundförsäkring men i ovanliga fall erbjuds det även som tillägg.

Tillgängliga hundförsäkringar – Basutbud hos respektive försäkringsbolag

 FörsäkringsbolagVeterinärvårdDolda felLivförsäkringTänderMedicin
      
 

ICA Försäkring »

 
Tillägg
 

Lassie »

 
(< 30 000 kr)Tillägg
 

ManyPets »

 
TilläggTillägg
 

Moderna »

 
TilläggTilläggTillägg

Vilka komplikationer och ingrepp brukar normalt kräva ett uppgraderat försäkringspaket?

Vad som ingår i grundförsäkringen och vad som kräver ett uppgraderat försäkringspaket skiljer sig från försäkringsbolag till försäkringsbolag. Nedanstående punkter brukar normalt kräva ett utökat paket.

Tandvård

Om din hund behöver tandvård på grund av olycksfall eller tandsjukdom krävs en tandvårdsförsäkring för att kostnaderna ska täckas.

Ingår i grundförsäkringen hos:Ingår inte i grundförsäkringen hos:
ICA Försäkring*ManyPets*
Lassie*
Moderna*

* Kontrollera respektive försäkringsbolags villkor för att säkerställa vilka ingrepp som täcks av försäkringen.

Medicin

Receptbelagd medicin som ordinerats av veterinär för att behandla skada eller sjukdom. Det är värt att ha i åtanke att ett veterinärbesök ofta resultera i att receptbelagd medicin ordineras, med andra ord ett bra försäkringsskydd att ha.

Ingår i grundförsäkringen hos: Ingår inte i grundförsäkringen hos:
ICA Försäkring ManyPets
Lassie
Moderna

Rehabilitering

Om din hund har blivit skadad är det inte ovanligt att rehabilitering ordineras för att få tillbaka motorik och rörelse. Vanliga former av rehabilitering för hund är: simning, massage, vibrationsplatta, stretching, treadmill, laserbehandling, akupunktur och elektroterapi.

Ingår i grundförsäkringen hos: Ingår inte i grundförsäkringen hos:
ICA Försäkring ManyPets
Lassie
Moderna

Foder

Vissa behandlingar kräver specialfoder som ordinerats av veterinär. Specialfoder kan bli en kostsam utgift som man inte tänker på, likt ordinerad medicin är detta en utgift som ofta tillkommer efter besök hos veterinär. Det kan därför vara klokt att ha med det i sitt försäkringsskydd.

Ingår i grundförsäkringen hos: Ingår inte i grundförsäkringen hos:
ICA Försäkring ManyPets
Lassie

Moderna erbjuder inte ersättning för ordinerat foder i någon av sina försäkringar.

Avancerad diagnostik

Med avancerad diagnostik menas oftast utredning med hjälp av magnetröntgen (MR), datortomografi (CT) och scintigrafi för att finna sjukdomar och skador i nervsystemet, kropp och skelett. Kan även ge täckning för strålning och cellgiftsbehandling.

Ingår i grundförsäkringen hos: Ingår inte i grundförsäkringen hos:
ICA Försäkring ManyPets
Lassie
Moderna

Vilken försäkring erbjuds uteslutande som tillägg?

Den enda försäkring som uteslutande erbjuds som tillägg är Livförsäkring, om din hund skulle skulle försvinna, bli stulet eller avlida innan en viss ålder täcker försäkringen normalt upp till hundens marknadsvärde.

NYHET! ManyPets Premium-försäkring innefattar nu även livförsäkring och ger ersättning på upp till 70 000 kr.

Hur mycket kostar en hundförsäkring?

Hundförsäkringarna i vår lista kostar mellan 100 och 400 kr per månad för en 1-årig hund av blandras. Priserna baseras i förekommande fall på ett försäkringsavtal med ett årligt ersättningsbelopp på ca. 30 000 kr, ca. 2 000 kr i fast självrisk och ca. 15% i rörlig självrisk.

De månatliga premierna för hund baseras på flera faktorer, inklusive din hunds ålder, eventuella befintliga åkommor, vilken ras det är på din hund och hur hög självrisk du är beredd att betala. Även hur omfattande din försäkring är är en given faktor som påverkar din försäkringspremie.

Försäkringsbolag tenderar att öka din premier för hundar ju äldre de blir, med vissa försäkringsbolag som till och med vägrar att teckna nya försäkringar för hundar som är över en viss ålder.

Behöver jag en hundförsäkring?

Det beror på ett antal faktorer, inklusive om din hunds ras har risk för vissa genetiska tillstånd, din ekonomiska situation och vad dina förväntningar på en hundförsäkring är.

Om din hund är av en ras som är benägen för vissa tillstånd kan försäkring av din hund innan det visar symtom vara ett sätt att säkerställa att du kommer att ha råd med behandlingen av dessa tillstånd om de skulle uppstå. Om din hund redan visar symptom på tillståndet skulle inget försäkringsbolag i vår lista täcka behandling för det tillståndet eftersom det skulle anses vara ett redan existerande tillstånd. Även under dessa omständigheter kan en hundförsäkring fortfarande vara vettig för dig eftersom din hund kan utveckla andra problem som kräver läkarvård.

Vissa människor får sinnesro av vetskapen av att ha en försäkring medan andra är mer bekväma med att placera pengarna som skulle gått till försäkringspremie på ett sparkonto för att sedan använda dessa vid eventuella framtida veterinärbesök.

Hur man tecknar en hundförsäkring

 1. Välj ett försäkringsbolag för din hundförsäkring.
 2. Fyll i ett formulär med hundens ålder, ras och ditt personnummer för att få prisuppgifter.

När du har valt ett försäkringsbolag som passar dina behov kan du fylla i ett formulär på företagets webbplats för att begära en offert. Du kommer vanligtvis att bli ombedd att uppge din hunds namn, om det är en katt eller hund, dess ras, ålder, var du bor och breda frågor om huruvida hunden har några befintliga åkommor. När du har fått offerten kommer du sannolikt att få mer specifika frågor om din hunds medicinska historia. Du kommer också att bli ombedd att välja en specifik hundförsäkring, där så är tillämpligt, och fatta beslut om vilken självrisk du önskar, ersättningsnivå och självriskperiod.

Vi vill gärna veta vad du tycker

Lämna en kommentar

Bäst i Test 24
Logo
Enable registration in settings - general