Den definitiva guiden till
Bästa hästförsäkringen 2025

Att äga en häst är en dröm för många, men det är också ett stort ansvar och kan bli ganska dyrt. Att införskaffa en hästförsäkring kan hjälpa dig med att täcka de oförutsedda kostnaderna, så att du kan behålla din hästs livskvalitet utan att för den delen behöva välja mellan vård och kostnader.

På den här sidan försöker vi lyfta det som är viktigast att tänka på innan man skaffar en hästförsäkring och vilka försäkringsbolag som, enligt vår mening, gör detta bäst.

Bästa hästförsäkring

Varför du kan lita på BästiTest24.se

Vi på BästiTest24 har undersökt de bästa försäkringsbolagen för just hästförsäkringar i hela landet och granskat täckning, kostnader och kundupplevelser. Även om vi har en klar favorit ger vi information om dina försäkringsalternativ och svarar på viktiga frågor om hästägande. Du kan läsa mer om metodiken för betygen nedan.

Bästa hästförsäkring

Dunstan

Dunstan logotyp

5.0

5/5

Antal klagomål

Extremt få

Trustpilot-betyg

4,5

Högst maxersättning i vår jämförelse X Livbeloppet upphör när hästen fyllt 24 år
3000 kr fast självrisk. 25% rörlig självrisk upp till kundens valda tak.
Trygghetsgaranti och skydd för dolda fel

Dunstan erbjuder tre hästförsäkringar: Grund Veterinärvård, Premium Veterinärvård och Special Veterinärvård. Hästar över 24 år är endast berättigade till Dunstan Katastrof.

Varje hästförsäkring kan anpassas med följande alternativ:

Årlig självrisk: 25-50 %
Självriskperiod: Ingen
Täckningstak: 150 000 kr
Karenstid: 20 dagar
Kan tecknas: 2 dagar – 15 år
Årlig sänkning av livbelopp: 20 % från 16 år
Livbeloppet upphör: 24 år

If Hästförsäkring

IF logotyp

4.5

4.5/5

Antal klagomål

Extremt få

Trustpilot-betyg

4,5

Näst högst maxersättning i vår jämförelse X 125 dagars självriskperiod
Ingen nedre gräns på livbelopp
En av marknadens bäst ansedda försäkringsbolag

If Hästförsäkring erbjuder tre hästförsäkringar: Begränsad Veterinärvård, Veterinärvård och VeterinärXtra. Hos If Hästförsäkringar ingår även tre besök hos FirstVet per år.

Varje hästförsäkring kan anpassas med följande alternativ.

Årlig självrisk: 2 700 kr + 20 % – 5 000 kr + 20 %
Självriskperiod: 125 dagar
Täckningstak: 130 000 kr
Karenstid: 20 dagar
Kan tecknas: 2 dagar – 15 år
Årlig sänkning av livbelopp: 20 % från 16 år
Livbeloppet upphör vid: 25 års ålder

Agria Djurförsäkring

Agria logotyp

4.2

4.2/5

Antal klagomål

Väldigt få

Trustpilot-betyg

4,3

Betala samma belopp för veterinärvård under hela hästens liv X 125 dagars självriskperiod
Ingen övre gräns för hur gammal din häst kan vara

Agria Djurförsäkring erbjuder hela sju olika hästförsäkringar: Ridhästförsäkring, Fölförsäkring, Foster- och Fölförsäkring, Trav och galopphäst, Avelshäst, Begränsad och Livförsäkring. Det ingår även online-rådgivning från veterinär.

Varje hästförsäkring kan anpassas med följande alternativ.

Årlig självrisk: 1 850 kr + 25 % – 5 000 kr + 25 %
Självriskperiod: 125 dagar
Täckningstak: 120 000 kr
Karenstid: 20 dagar
Kan tecknas: 2 dagar – Ingen övre gräns
Årlig sänkning av livbelopp: 20 % från 16 år
Livbeloppet upphör vid: 21 års ålder

Folksam

Folksam logotyp

4.0

4/5

Antal klagomål

Väldigt få

Trustpilot-betyg

4,0

Teckna försäkringen direkt efter födseln X 365 dagars självriskperiod
Hög ålder på när livbeloppet sänks – 18 år X Hög självrisk
Hög ålder på när livbeloppet upphör – 26 år

Folksam erbjuder 6 st olika hästförsäkring där varje försäkring finns som Bas- eller Stor-alternativ. Hästförsäkringarna som erbjuds är: Ridhäst, Travhäst, Avelshäst, Galopphäst, Vänta föl samt Ridavbrott för verksamhet. Även hos Folksam ingår tre samtal per försäkringsår till FirstVet.

 

Varje hästförsäkring kan anpassas med följande alternativ.

Årlig självrisk: 3 000 kr + 25 % – 7 000 kr + 25 %
Självriskperiod: 365 dagar
Täckningstak: 125 000 kr
Karenstid: 20 dagar
Kan tecknas: Vid födsel – 17 år
Årlig sänkning av livbelopp: 20 % från 18 år
Livbeloppet upphör vid: 26 års ålder

Del 1:
Varför du behöver en hästförsäkring

Oavsett om du har en prisvinnande tävlingshäst eller en ponny på gården är hästar en stor investering. Din häst kan bli sjuk eller skadad när som helst, en försäkring ger dig sinnesro att du kan få nödvändig veterinärvård utan att stressa över räkningar.

 

Till skillnad från andra husdjursförsäkringar anser vi att en hästförsäkring, med god täckning, är ett absolut måste. Hästar är mycket dyra att ta hand om, varje hästägare bör därför förse dem med adekvat täckning, så att rätt beslut om medicin, välbefinnande och specialvård kan fattas när det verkligen gäller.

 

Man bör också allvarligt överväga en ansvarsförsäkring, eftersom det inte är ovanligt att hästar skadar egendom eller skadar någon.

Del 2:
Hur mycket kostar det att ha en häst?

Att äga en häst är kostsamt. Den initiala kostnaden för att köpa en häst kan variera från ca. 10 000 till mer än 1 000 000 kronor, det finns även återkommande kostnader att ta hänsyn till. Den genomsnittliga kostnaden för att äga en häst är ca. 10 000 kronor per månad (källa: HovTurnén), men denna siffra kan variera beroende på hästens ras, ålder och träningsnivå. Här är några återkommande utgifter att tänka på, enligt kunskapssidan HästSverige:

Dessa kostnader kan vara högre beroende på var du bor, om du exempelvis bor i en storstad brukar dessa kostnader vara markant högre. Oväntade veterinärbesök kan bli oöverkomligt dyra.

Del 3:
Vanliga hälsoproblem för hästar

Alla djur kan utveckla hälsoproblem under hela sitt liv. Även om det finns förebyggande åtgärder som du kan vidta för att hjälpa din häst att undvika hälsoproblem, kan den vara mer mottaglig för framtida sjukdomar eller skador efter att den blivit sjuk eller skadad. Då information om de vanligaste sjukdomarna hos svenska hästar är knapphändig, använder vi oss av data från Equis Save Foundation, en ideell organisation som räddar hästar i USA.

 

Allergier: Allergier kan orsaka hudproblem. Dessa går vanligtvis över av sig självt men kan ibland kräva antihistaminbehandling.
Problem med ryggen: Ryggproblem är vanliga hos hästar, oavsett om det beror på en dåligt passande sadel eller ett avslitet ligament. Detta kan vara smärtsamt för din häst och kan kräva långvarig behandling.


Kolik: Kolik påverkar hästens matsmältningssystem och är i allvarliga dödliga. Mindre episoder kan behandlas med en injektion av banamin, men allvarliga fall kan kräva akut kolikkirurgi.


Fång: Fång är en inflammation i vävnaden under hovväggen. Den kan vara förlamande, göra så att hästen haltar och vara potentiellt dödlig. Det kräver medicinsk behandling och korrigerande skoning.


Mugg: Mugg orsakas av att bakterier från lera kommer in i hästens blodomlopp via sår eller sprucken hud. Det kan behandlas lokalt men kräver ibland antibiotika.
Insektsangrepp: Insektsangrepp är en smärtsam reaktion på saliven från bitande flugor. Din häst kan utveckla stora öppna sår i drabbade områden som ofta kräver speciell salva eller veterinärvård.


Trast: Trast är en infektion i hästens fotsula. Den kan ofta behandlas med antibakteriell spray, men allvarliga fall kan vandra uppåt i hoven och kan kräva mer allvarlig behandling.


Maskar: Hästar som vistas i närheten av andra djur eller som betar ofta är mer mottagliga för parasitmaskar. Maskar kan orsaka problem i tarmen eller till och med kolik. Hästar bör ges avmaskningsmedel var tredje månad som en förebyggande åtgärd.

Del 4:
Olika typer av hästförsäkringar

Livförsäkring

Även om det är en obehaglig verklighet är en livförsäkring en bra idé för att säkra dig ekonomiskt när din häst går bort.

 

Du kan försäkra din häst för upp till 100 % av dess värde, men ju dyrare din häst är, desto högre blir dina månadspremier. Det finns två typer av livförsäkringar: full livförsäkring och begränsad livförsäkring. Begränsade livförsäkringar täcker i allmänhet färre och mer specifika dödsorsaker.

 

Fullständig livförsäkring täcker din häst för nästan alla dödsorsaker. Dessa kan inkludera men är inte begränsade till följande:

Kolik
Skador med dödlig utgång
Eldsvåda
Blixtnedslag
Naturliga orsaker
Stöld

 

Vissa livförsäkringar täcker även extraordinära olyckor. Livförsäkringar är vanligtvis tillgängliga för hästar som är precis nyfödda upp till så gamla som 16 år. Täckningsvillkoren varierar beroende på försäkringsbolag, se därför alltid till att kontrollera det finstilta innan du tecknar försäkringen.

Sjuk- och olycksfallsförsäkring

En mer omfattande sjuk- och olycksfallsförsäkring ersätter diagnostik, tester och behandlingar om din häst blir sjuk eller skadad.

 

Försäkringen för hästar fungerar på samma sätt som en traditionell djurförsäkring för hundar eller katter. När din häst har behandlats betalar du veterinärräkningen och lämnar in en begäran om ersättning till ditt försäkringsbolag. Premierna varierar beroende på olika faktorer såsom ålder, ras och var i landet hästen finns. Premierna kan även bero på vad din häst utsätts för på daglig basis. Om du till exempel har en ridhäst betalar du kanske ett annat pris än om du försäkrar en lantbrukshäst.

Ansvarsförsäkring

Ansvarsförsäkring täcker dig och eventuella skador om din häst skadar egendom eller skadar någon. Detta skydd är viktigt om du driver ett företag som involverar hästar, t.ex. en ridskola.

Del 5:
Hur mycket kostar en hästförsäkring?

Priserna beror på en mängd olika faktorer och omständigheter, inklusive, men inte begränsat till:

 

Typ av täckning: När det gäller hästförsäkringar kan du bygga upp dina egna försäkringar från grunden; att börja med de grundläggande sjuk- och olycksfallsförsäkringarna och lägga till livförsäkring om din ekonomi tillåter det. Du kan också välja försäkringar som täcker allt inom rimliga gränser och lite till. Tänk bara på att de typer av försäkringar som täcker allt, har ett betydligt högre pris.

 

Värdet på din häst: Kostnaden för en livförsäkring påverkas direkt av det uppskattade värdet på den häst som försäkras. Uppskattningen kan göras av försäkringsbolaget eller i vissa fall av en tredje part som är specialiserad på värdering av hästar.

 

Det finns inget säkert sätt att veta hur mycket en häst kommer att värderas till. Om hästen har haft olika ägare kan dess värde bestämmas utifrån de priser som har betalats för den.

 

Om hästen har tränats eller deltagit i hopp- eller dressyrtävlingar,
kan det öka värdet på din häst. Hästens ålder, ras och befintliga sjukdomar påverkar också dess värde. Äldre hästar och tidigare skadade hästar tenderar att ha ett lägre värde.

 

Självrisken: Självrisken är det belopp som du betalar innan ditt försäkringsskydd aktiveras. Självrisken är också generellt kopplad till de månatliga premierna och försäkringskostnaderna, en högre självrisk resulterar i lägre månatliga försäkringspremier.

 

Försäkringens begränsningar: Priset på de månatliga premierna går alltid hand i hand med den årliga täckningsgränsen. Ju högre gräns, eller i vissa fall obegränsad årlig täckning, desto högre blir månadspremierna; och vice versa, ju lägre årlig gräns, desto lägre blir premierna.

Summering

Hästförsäkring är avgörande för ägare av både tävlingshästar och ponnies, som ger trygghet vid sjukdom eller skada. Kostnaden för att äga en häst varierar, inklusive månatliga utgifter och potentiella veterinärkostnader. Olika typer av hästförsäkringar som vi på Bästitest24 rekommenderar inkluderar:

Priset på försäkringar påverkas av vilken täckning den erbjuder, hästens värde, självrisk och begränsningar. Sammanfattningsvis ger hästförsäkring trygghet och ekonomisk säkerhet för hästägare.

Häst ståendes i ett stall

Metodik

På Bästitest24.se är vårt mål att erbjuda tydliga och objektiva bedömningar av försäkringsprodukter för att hjälpa hästägare att fatta informerade beslut. När vi utvärderar vilket försäkringsbolag som erbjuder den bästa hästförsäkringen använder vi en noggrant utformad metodik som omfattar flera viktiga aspekter.

 

1. Omfattande marknadsanalys:
Vi inleder vårt utvärderingsarbete genom att genomföra en omfattande marknadsanalys. Detta innebär att vi granskar och jämför olika försäkringsbolags produkter och täckningsområden för hästförsäkringar. Vi tittar på allt från grundläggande sjukdomsförsäkringar till mer specialiserade täckningar för tävlingshästar.

 

2. Bedömning av ekonomisk stabilitet:
En hästförsäkring är en långsiktig åtagande, och därför är det av yttersta vikt att försäkringsbolaget är ekonomiskt stabilt. Vi granskar noggrant varje försäkringsbolags finansiella hälsa och överväger deras pålitlighet när det gäller att täcka skador och betala ut ersättningar.

 

3. Kundrecensioner och erfarenheter:
Vi tar hänsyn till verkliga kunders åsikter och erfarenheter genom att granska och analysera kundrecensioner. Dessa ger oss en inblick i hur väl försäkringsbolaget hanterar anspråk, ger kundsupport och lever upp till förväntningarna.

 

4. Flexibilitet och anpassningsmöjligheter:
Ingen häst är den andra lik, och därför är det viktigt att försäkringsbolaget erbjuder flexibla och anpassningsbara försäkringsalternativ. Vi undersöker hur väl varje försäkringsbolag möter olika behov och krav från hästägare.

 

5. Pris och kostnader:
Priset är en avgörande faktor för många hästägare. Vi utvärderar prissättningen för olika försäkringspaket och bedömer det i förhållande till den erbjudna täckningen och förmånerna.

 

Genom att kombinera dessa faktorer skapar vi en helhetsbild av vilket försäkringsbolag som bäst möter kraven för hästförsäkringar. Vår metodik är utformad för att vara transparent och objektiv, vårt mål är att underlätta för hästägare att fatta välgrundade beslut när de väljer en försäkring för sina fyrbenta vänner.

BästiTest24
Logo
Enable registration in settings - general